Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2025 yılı mart ayı süt ve süt ürünleri üretim istatistiklerini yayınladı. Ticari süt işletmeleri tarafından toplanan inek sütü miktarı mart ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2,9 artış göstererek 1 milyon 15 bin 647 tona ulaştı. Şubat ayında bu rakam 897 bin 358 ton olarak kaydedilmişti. Böylece mart ayında, bir önceki aya göre yüzde 13,2’lik bir artış yaşandı.
İnek peyniri üretimi mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 0,9 artarken, ayran ve kefir üretimi yüzde 0,4, yoğurt üretimi ise yüzde 1 azaldı. Öte yandan içme sütü üretiminde yüzde 6,2’lik, tereyağı ve sadeyağ üretiminde ise yüzde 1,8’lik artış görüldü. Ocak-mart döneminde ise, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla inek peyniri üretimi yüzde 0,4 azalırken, ayran ve kefir üretimi yüzde 3,8, yoğurt üretimi yüzde 2 ve içme sütü üretimi yüzde 1,1 arttı. Tereyağı ve sadeyağ üretimi de aynı dönemde yüzde 0,9 artış gösterdi.
İçme sütü üretimi, şubat ayında 132 bin 720 ton olarak gerçekleşirken, mart ayında yüzde 11,9’luk bir artışla 148 bin 525 tona yükseldi. Ocak-mart döneminde ticari süt işletmeleri tarafından toplanan inek sütü miktarı, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 1,4 artış kaydetti.