TÜGİS: gıda güvenliği için aflatoksin riskiyle mücadele şart

TÜGİS: gıda güvenliği için aflatoksin riskiyle mücadele şart

TÜGİS, gıda güvenliği için aflatoksin riskine karşı üretici ve tüketicileri uyardı.

Türkiye Gıda Sanayii İşverenleri Sendikası (TÜGİS) Yönetim Kurulu Başkanı Kaan Sidar, gıda güvenliğinin önemine dikkat çekti. Toplum sağlığı ve ülke ekonomisi için hayati önem taşıyan gıda güvenliğinin sağlanması, tüm sektör paydaşlarının sorumluluğunda olduğunu vurguladı. TÜGİS, gıda zincirinde standartların korunması ve kalitenin artırılması için çalışmalarına devam ediyor.

TÜGİS Bilim Kurulu’nun açıklamasında, gıdalarda aflatoksin riskine karşı uyarıda bulunuldu. Aflatoksin, küf mantarlarının ürettiği ve insan sağlığı için ciddi riskler taşıyan bir toksin. Nemli ortamlarda ve uygunsuz koşullarda muhafaza edilen gıdalarda oluşabilen aflatoksin, karaciğer hasarı, bağışıklık sistemi zayıflaması ve hatta karaciğer kanseri gibi hastalıklara yol açabiliyor. Mısır, kırmızı biber, yer fıstığı, baharatlar gibi birçok gıda ürünü aflatoksin tehlikesi altında.

TÜGİS Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Nevzat Artık, üreticilerin düzenli analizlerle ürün kalitesini takip etmesinin önemini belirtti. Aflatoksin riskinin sadece üretim aşamasıyla sınırlı olmadığını, tüketicilerin de market alışverişinden evdeki saklama koşullarına kadar hijyen ve kalite standartlarına dikkat etmesi gerektiğini vurguladı. Ambalajı bozulmuş veya son tüketim tarihi geçmiş ürünlerden uzak durulması, tahıl, kuruyemiş ve baharat gibi ürünlerin serin ve kuru ortamlarda muhafaza edilmesi gerektiği belirtildi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.