Yatırımcı Elif Çakıroğlu, altı yıl önce Amerika'da tanıştığı dikey tarım sistemini Trabzon'a taşıdı. İlk olarak konteyner tipi mini bir bitki fabrikasıyla başlayan girişim, daha sonra seraya dönüştü. Çakıroğlu, geliştirdiği teknolojik seralarla sürdürülebilir tarımı hayata geçirirken, sağlıklı gıdaya erişimi de kolaylaştırıyor.
Çakıroğlu, Ar-Ge çalışmalarıyla çeşitli sebzeler üreterek geleneksel tarımın sorunlarına çözüm bulmayı hedefliyor. Trabzon'daki kapalı sistem teknolojik seralarında güneş panelleri ile enerji, yağmur suyu hasadı ile de sulama sağlıyor. Bu çevreci ve ekonomik sistem, üretim maliyetlerini düşürürken dış etkenlerden kaynaklanan sorunları da azaltıyor.
Çakıroğlu, iklim krizi, su krizi ve gıda krizi gibi küresel sorunlar nedeniyle teknolojik tarımın önemine dikkat çekiyor. Trabzon'da marulun 50-57 lira gibi yüksek fiyatlara satıldığını belirten Çakıroğlu, yerel üretimle lojistik maliyetlerini azaltmayı ve daha ucuza, kaliteli ürünler sunmayı amaçladıklarını ifade ediyor. Ayrıca, kontrolsüz tarımın kanser oranlarını artırdığını vurgulayan Çakıroğlu, teknolojik seralarda iyi tarım uygulamalarıyla daha sağlıklı ürünler yetiştirdiklerini söylüyor. Çakıroğlu, 28 çeşit ürün denediklerini ve dikey tarım konusunda da çalışmalar yürüttüklerini belirterek, Trabzon'da ışıksız ve ışıklı çilek, domates gibi ürünler üzerinde denemeler yapacaklarını da sözlerine ekledi.