TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Yaşar Üzümcü, yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde vatandaşları etin uygun koşullarda saklanması konusunda uyardı. Özellikle sıcak havalarda etin bozulma riskinin arttığını belirten Üzümcü, sağlıklı ve hijyenik kesim koşullarının önemini vurguladı.
Üzümcü, kurban etlerinin kesim sonrası oda sıcaklığına geldikten sonra porsiyonlanarak buzdolabına konulması gerektiğini ifade etti. Buzdolabında etlerin poşetler içinde üst üste yığılmaması gerektiğini, çünkü bu "ısı adacıkları"nın oluşmasına ve bakteri üremesine yol açarak etin hızla bozulmasına neden olabileceğini söyledi. Çözdürülmüş etin tekrar dondurulmaması gerektiğini de ekleyen Üzümcü, güvenli saklama koşullarına uyulmasının sağlıklı bir bayram için kritik olduğunu belirtti.
Tarım ve Orman Bakanlığı'na çağrıda bulunan Üzümcü, kesim ve işleme noktalarının sıkı denetlenmesi gerektiğini vurguladı. Üzümcü ayrıca, etin kesimden sonra hemen tüketilmemesi, 24 saat buzdolabında dinlendirilmesi gerektiğini tavsiye etti. Kıymanın 1-2 gün, parça etlerin 3-4 gün buzdolabında saklanabileceğini, donuk etlerin ise 6 aya kadar muhafaza edilebileceğini belirtti. Kıyma yapımının hijyenik ortamlarda gerçekleştirilmesi gerektiğinin altını çizen Üzümcü, sokakta veya uygun olmayan yerlerde kıyma çekilmesinin gıda güvenliği açısından riskli olduğunu ifade etti.