Tepebaşı'nda bal kabağı panayırı büyük ilgi gördü

Tepebaşı'nda bal kabağı panayırı büyük ilgi gördü

Kızılinler'de düzenlenen 3. Bal Kabağı Panayırı'nda tarım destekleniyor, kadın üreticilere fırsatlar sunuluyor.

(ESKİŞEHİR) - Tepebaşı Belediyesi, Kızılinler'in ata tohumlarından üretilen coğrafi işaretli bal kabağını tanıtmak amacıyla 3. Kızılinler Bal Kabağı Panayırı'nı büyük bir katılım ile düzenledi. Belediye Başkanı Ahmet Ataç, "Tarladan sofraya her aşamada bal kabağına değer katıyoruz" dedi.

Tepebaşı Belediyesi Kırsal Hizmetler Müdürlüğü ve Kırsal Kalkınma Kurulu iş birliğiyle gerçekleşen panayır, Kızılinler Davet Salonu'nda yapıldı. Programa Ataç'ın yanı sıra CHP Milletvekili Jale Nur Süllü, Eskişehir Ticaret Borsası Başkanı Ömer Zeydan, CHP Tepebaşı İlçe Başkanı Tevfik Yıldırım, Eskişehir Aşçılar Derneği Başkanı Kemal Kaya ve çok sayıda yerel yönetici ile vatandaş katıldı.

Eskişehir Ticaret Borsası'ndan alınan belge ile coğrafi işaretli ürünler arasına giren Kızılinler bal kabağının tanıtımı, yerel değerlerin yaşatılması ve kadın üreticilerin ürünlerinin görünürlüğünün artırılması amacı taşıyor. Bu yıl üçüncüsü düzenlenen panayırda, yöresel ürün satış stantları, Matematik Evi tarafından açılan stantlar ve çocukların oluşturduğu "Çizgilerle Bal Kabağı Sergisi" ilgiyle karşılandı. Ziyaretçiler, yerel lezzetleri tatma fırsatı buldu.

Eko Şov ile eğlenceli anlar

Panayırda ayrıca Tepebaşı Belediyesi temizlik emekçilerinin oluşturduğu Eko Şov Ritim Grubu, enerjik bir konser verdi. Ataç ve etkinliğe katılanlar, ritim grubuna eşlik etti.

Ataç, panayıra dair şunları ifade etti:

"Tarımı, üretimi, halkı ve toplumsal dayanışmayı birleştiren sembolik bir üründür"

"2023'te üçüncü kez düzenlediğimiz panayırda bal kabağının Anadolu için önemini unutmamak gerekiyor. Belki ilk kez burada yetişti değil ama ikinci anavatanı Türkiye'dir. Bal kabağını insanlar gibi düşünenlerle özdeşleştiririz; yan yana duran, birbirlerine kenetlenen ve dayanıklılığın simgesi olan bir ürün. Daha fazlası, Kızılinler bölgesi ata tohumlarıyla bilinçli üretim yaparak bu ürünü ön plana çıkarıyor. Kızılinler Bal Kabağı, tarımı, toplumu ve bereketi simgeleyen bir tarım ürünü. Bu yıl 222 dekar alanda 367 ton bal kabağı hasat edildi. Her yıl büyüyerek gelenekselleşiyor; yerel üreticiler kendi ürünlerini satarak hem kazanıyor hem de ürünlerini tanıtıyor. Üretici ve tüketici birlikte kazanıyor. Yüzde yüz yerel olan bu iş birliğini güçlendiriyoruz; ayrıca ticaret borsamızdan coğrafi işaretimizi aldık."

"Yemek sunumu gerçekleştirdik"

"Eskişehir Aşçılar Derneği ile Kızılinler Bal Kabağı'nın gastronomideki yerini artırmak için çalışmalar yapıyoruz. Bu kıymetli ürünün mutfaktaki varlığını artırmak bizim hedefimiz. İşimizde en iyisini yapmak için sürekli daha iyisi için kendimizi zorluyoruz. 15 Ekim'de Kızılinler'den 11 kadın şeflerimizle atölye çalışması yaptı. 22 Ekim'de ise, Gökkuşağı Kafesi'nde bu ürünün tarladan sofraya yolculuğunu anlatan bir yemek sunumu gerçekleştirdik."

"Yöresel lezzetlerimizi, değerlerimizi yaşatmaya ve yaygınlaştırmaya devam edeceğiz"

"Ayrıca Gökkuşağı Kafe'de özel gereksinimli bireylerimiz için misafirlerimiz adına bal kabaklı kurabiye yapıldı. Bu sene çocuklarımızın eserlerinden oluşan "Çizgilerle Bal Kabağı" sergisini de gerçekleştirdik. Çocuklarımızın bu kültürel değerlere aşina olması bizi sevindiriyor. Kızılinler Bal Kabağı üretim sürecinin her aşamasında yer alıyoruz. Ekimden üretimine kadar her noktayı takip ediyoruz. Yeni ürünler geliştirmeyi ve panayırı her yıl yeniliklerle zenginleştirerek sürdürmeyi hedefliyoruz. İklim değişikliği gibi zorluklarla başa çıkmak adına üreticilerimizin yanındayız. Kırsal alanlarımızda bu değerleri yaşatmaya devam edeceğiz."

"Bu toprakların değerlerine sahip çıkmaya devam edeceğiz"

Eskişehir Ticaret Borsası Başkanı Ömer Zeydan, coğrafi işaret alma sürecinin kolektif bir çaba ile gerçekleştirildiğini vurguladı. Zeydan, "Coğrafi işaret, yalnızca bir ürün adı değil; o ürünün bağlı olduğu toprağın, iklimin, insan emeğinin ve kültürün uluslararası bir belgesidir. Artık Kızılinler bal kabağı, sadece gıda değil, bir kültürel miras. Eskişehir'deki marketler, bu ürünü raflarında bulundurmak zorundadır. Bu, yerel üretici için bir tescil niteliği taşıyor. Kızılinler bal kabağı coğrafi işareti ile Eskişehir'in tarımsal kalitede de öncü bir yer haline geldiğini gösteriyoruz. Bu toprakların değerlerine sahip çıkmaya ve tohumdan sofraya uzanan yolculuğumuzu sürdüreceğiz."

"Bal kabağı Eskişehir'in kültüründe büyük bir yer tutar"

CHP Milletvekili Jale Nur Süllü, festivalin büyük ilgiyle gerçekleşmesinden memnuniyetini belirtti. Süllü, "Eskişehir'in yemek kültüründe bal kabağının önemli bir yeri vardır. Kabağın genellikle başka illere atfedilmesine rağmen, Kızılinler bal kabağı Eskişehir için özeldir. Bu festivale katılan herkese teşekkür ediyorum. Ticaret Borsası'nın da coğrafi işaret alması önemli bir başarı. Eskişehir'de coğrafi işaret alan ürünlerin sayısını artırmak dileğiyle herkese selamlarımı iletiyorum" ifadelerini kullandı.

Söyleşiler yapıldı

Panda srasında, Tepebaşı Kırsal Kalkınma Kurulu Başkanı Mehmet Kızılinler moderatörlüğünde, Eskişehir Aşçılar Derneği Başkanı Kemal Kaya ve diğer katılımcılar "Coğrafi işaretlemenin önemi ve Kızılinler bal kabağı topraktan kabağa, kabaktan tabağa" konulu bir söyleşi gerçekleştirdi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.