Haber: Kemal Onur ATALAY
(AKSARAY) - Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği (TDSYB) Genel Başkan Yardımcısı Bekir Kayan, üreticilerin elindeki karkas etin kilogram fiyatının 450-470 lira aralığında seyrettiğini aktardı.
Kayan, yaptığı açıklamada, Ulusal Süt Konseyi'nin belirlediği süt fiyatlarının yeterli olmadığını dile getirdi.
Tarım ve hayvancılığın desteklenmesinin, enflasyon oranlarına göre şekillenmesi gerektiğini ifade eden Kayan, "Türkiye'de üretici, önünü göremiyor. Girdi maliyetleri ortada. Yıllık ve aylık bazda enflasyon verileri açıklanıyor. Biz, tarım ve hayvancılık sektöründekilerin desteklemelerinin enflasyon oranlarına göre yapılmasını istiyoruz. Et ve süt fiyatlarımızın sabitlenmesi gerekiyor, böylece üreticilerimiz ne kadar süt parası alacaklarını hesaplayabilirler. Hayvancılık üretimimizi daha ileri seviyelere taşımalıyız" şeklinde konuştu.
Devlet süt desteklerini artırmalı
Ulusal Süt Konseyi'nin belirlediği fiyatların yetersiz olduğunu belirten Kayan, "Ulusal Süt Konseyi zaman zaman süt fiyatlarını belirliyor. Ekim ayında 1 litre çiğ süte 19 lira 60 kuruş fiyat belirlenmiş. Oysa üreticinin maliyeti 21 lira. Burada bir açık var. Devletimizin süt konusundaki desteklerini artırması şart. Üreticilerin geçinebilmesi için çiğ sütün litre fiyatı 22 liranın altına düşmemeli. Önceki dönemlerde süt üreticileri büyük sıkıntılar yaşadı. Sütün litre fiyatı 12-13 lira seviyelerine kadar geriledi. Birçok süt üreticisi batma noktasına geldi" ifadelerini kullandı.
Büyük ekonomik kaybımız var
Üreticilerin zor durumda kalmasının en büyük nedenlerinden birinin sanayiciler olduğunu belirten Bekir Kayan, sözlerine şu şekilde devam etti:
“Devlet, bu durumu sübvanse edebilmek için süt tozu kotası vermişse de üreticiler, zorluklarla bugünlere geldi. Üreticiler bir yandan yüksek girdi maliyetleri ve düşük süt fiyatlarıyla mücadele ederken, diğer yandan şap hastalığı sorunuyla da baş etmek zorunda kaldı. Şap hastalığı nedeniyle arz talep dengesi değiştiği için süt fiyatları biraz yükselmiş olsa da bu duruma sevinmek mi, üzülmek mi gerekir, bilemiyorum. Gerçekten büyük bir ekonomik kayıp yaşıyoruz. Biz sadece günü kurtarmaya çalışıyoruz. Üreticimizin uzun vadeli sağlıklı kalkınma projelerine ihtiyacı var; çünkü üreticilerimiz bir yıl sonra neyle karşılaşacaklarını bilmeli."
Et ve süt üretiminde kazanan aracılar
Hayvancılığın gelişimi için anaç hayvanların korunmasının gerektiğini vurgulayan Kayan, bu konuda dikkat çekici ifadeler kullandı.