Sürmene bıçakçısı Karadeniz: Taklitlere dikkat

Sürmene bıçakçısı Karadeniz: Taklitlere dikkat

Kurban Bayramı yaklaşırken Sürmene bıçağına talep artarken, Sürmene bıçakçısı Cevdet Karadeniz, internette satılan taklit ürünlere karşı vatandaşları uyardı.

Trabzon'un Sürmene ilçesine adını veren coğrafi işaretli Sürmene bıçağına Kurban Bayramı öncesi talep artarken, piyasadaki taklitlerine karşı dikkatli olunması gerektiği belirtildi.

Yaklaşık 47 yıldır Sürmene'de bıçak imalatı yapan Cevdet Karadeniz, gerçek Sürmene bıçağının kalitesini vurgulayarak, özellikle internette satılan ürünlere karşı vatandaşları uyardı. Karadeniz, "İnternette Sürmene bıçağı diye satılanların çoğu gerçek Sürmene bıçağı değil. Bunlara bir önlem alınması lazım" dedi. 1978'lerden beri bıçakçılık yapan Karadeniz, eskiden araba makası ve keskilerle zorlu bir imalat süreci olduğunu, günümüzde teknolojinin gelişmesiyle çeliğin karbon oranlarının artmasıyla üretimin kolaylaştığını anlattı.

Karadeniz, el yapımı Sürmene bıçaklarının fabrika üretiminden çok farklı olduğunu belirterek, "Sürmene'nin el yapımı işçiliği dünyada tektir. El yapımında Sürmene ustalarının üzerine bıçak görmedim. Sürmene bıçağı Bursa'daki yarışmada üç kez üst üste birinci oldu" dedi. Fabrikalarda üretilen bıçakların birbirine benzer olduğunu, el yapımı bıçakların ise çok farklı olduğunu vurguladı. Yeni neslin bıçakçılık mesleğine fazla ilgi göstermediğini kaydeden Karadeniz, "Bu meslek iyi yapılırsa ekmek kapısıdır, sanattır. Severek yapmak lazım" diye konuştu. İnternetten Sürmene bıçağı diye satılan ürünlerin çoğunun gerçek Sürmene bıçağıyla alakası olmadığını yineleyen Karadeniz, iyi bir Sürmene bıçağının iyi bir usta tarafından, balık yağında su verilerek ve kaliteli çelik kullanılarak yapılması gerektiğini söyledi.

Kurban bıçağı alacaklara da tavsiyelerde bulunan Karadeniz, iyi bir kurban bıçağının çelik kalitesi ve suyunun iyi verilmiş olması gerektiğini, bunun da balık yağı kullanılarak yapılabileceğini belirtti. Sürmene'den bıçak alacakların gerçek Sürmene bıçağı olup olmadığına dikkat etmesi gerektiğini, bunun da pervaz gibi detaylardan anlaşılabileceğini ifade etti. Karadeniz, "İyi bir kurban bıçağından günde ancak beş tane yapılabilir" diyerek sözlerini tamamladı.

516110-2.jpg

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.