Son Dakika... Merkez Bankası enflasyon beklentisini açıkladı

Son Dakika... Merkez Bankası enflasyon beklentisini açıkladı
Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, yıl sonu enflasyon tahminini açıkladı.

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, bu yılın ikinci enflasyon raporunu açıkladı ve 2024 yılı sonu enflasyon beklentisini 2 puan artırarak yüzde 38 olarak revize etti. Karahan, 2025 ve 2026 yılı enflasyon beklentilerini ise daha önceki tahminlerde bir değişiklik yapmadan sırasıyla yüzde 14 ve yüzde 9 olarak açıkladı.

SON 3 AYDIR ENFLASYON BEKLENTİLERİN ÜZERİNDE GERÇEKLEŞTİ

Karahan, son dönemde yıllık enflasyonun yukarı yönlü seyrettiğini ve son 3 ayda enflasyonun öngörülerden de yüksek gerçekleştiğini kaydetti. Nisan ayında enflasyonun yüzde 69,38 ile tahmin aralığının 0,9 puan üzerinde tamamlandığını belirten Karahan, enflasyonun ana eğiliminin gerilemekle birlikte, yılın ilk Enflasyon Raporu'nda öngörülen patikanın üzerinde seyrettiğini ifade etti.

karahan.webp

"KONUT FİYATLARINDAKİ YAVAŞLAMA KİRA ARTIŞLARINI SINIRLAYABİLİR"

Merkez Bankası Başkanı, konut piyasasındaki gelişmeleri öncü gösterge olarak yakından takip ettiklerini ve konut fiyatlarındaki artış eğiliminin yavaşladığını söyledi. Konut fiyatlarının artış eğiliminin tüketici fiyatlarındaki artış eğiliminin altında seyrettiğini belirten Karahan, konut fiyatlarındaki yavaşlamanın ilerleyen dönemde gecikmeli olarak kira artışını sınırlayabileceğini değerlendirdi.

"PARASAL SIKILAŞTIRMA TL MEVDUATINI ARTIRDI, REZERVLERİ GÜÇLENDİRDİ"

Mart ayındaki ilave parasal sıkılaştırmanın yurt içi ve yurt dışı yerleşiklerin Türk lirasına güvenini artırdığını ve rezervlere olumlu yansıdığını kaydeden Karahan, TL mevduat payının artmaya devam ettiğini ifade etti. Son dönemde yabancı para kredilerinde bir artış gözlemlediklerini belirten Karahan, son sekiz ayda TL mevduatın payının yüzde 32'den yüzde 44'e çıkarken, KKM'nin payının ise yüzde 26'dan yüzde 14'e gerilediğini söyledi. Karahan, risk priminde iyileşme kaydedildiğini ve bu iyileşmenin portföy girişlerini desteklediğini, parasal sıkılaştırma sürecinin de rezervlere olumlu yansıdığını ifade etti.

f5707fa91024537630bf26e862fa49c4567d5a1a.jpeg

Karahan enflasyona ilişkin şu açıklamalara yer verdi;

"2024 yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 38’e güncelledik. 2025 ve 2026 tahminlerini sırasıyla yüzde 14 ve yüzde 9 seviyesinde koruduk. Orta vadede ise enflasyonun yüzde 5’te istikrar kazanmasını hedefliyoruz.”

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.