Sivas'ta madımak sezonu: Kilosu 150 liraya kadar çıkıyor

Sivas'ta madımak sezonu: Kilosu 150 liraya kadar çıkıyor

Sivas'ta kadınlar tarafından toplanan madımak otu, pazarlarda 100-150 TL arasında satılıyor ve önemli bir gelir kaynağı oluşturuyor.

Sivas'ta doğal olarak yetişen ve büyük tüketici potansiyeline sahip madımak otu, pazarlarda yerini aldı.

Büyük zahmetle kadınlar tarafından toplanan madımak, kent merkezindeki 'Üretici Köylü Pazarı'nda 100-150 TL arasında değişen fiyatlarla satılıyor. Nisan-haziran ayları arasında İç Anadolu Bölgesi'nde bolca bulunan madımak, antioksidan özelliğiyle biliniyor ve mide, bağırsak rahatsızlıkları, kan şekeri dengeleme, kanser ve damar sertleşmesini önleme gibi birçok faydası bulunuyor. Taze veya kurutularak tüketilebilen madımak, kavurma, çorba, gözleme, börek gibi çeşitli yemeklerde ve çay olarak kullanılabiliyor. Madımak aynı zamanda bahar aylarında köy kadınları için önemli bir gelir kaynağı.

Merkeze bağlı Beypınar köyünde yaşayan 78 yaşındaki Esengül Şaşkın, geçimini sağlamak için günde 4-5 kilo madımak toplayıp Sivas'ta sattığını belirterek, "Çok sağlıklı ve güzel yemeği oluyor" dedi. Hıdırnalı köyünden Mevlide Toprak (55) ise madımağın toplanmasının zorluğuna değinerek, bu sene ürünün bol olduğunu ve şeker hastalığı ile bağırsak rahatsızlıklarına faydası olduğunu söyledi. Kızılcaköy'den Safiye Töker (65) de günde 2 torba madımak topladığını ve evelik, yemlik, ısırgan otu, gelin parmağı gibi diğer bitkileri de sattığını ifade etti.

501373-2.jpg

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.