Sinop’ta Türk Mutfağı Haftası coşkusu

Sinop’ta Türk Mutfağı Haftası coşkusu

Sinop'ta Türk Mutfağı Haftası kapsamında yöresel lezzetler tanıtıldı, Gerze'ye özgü Hacıkadı horozu ilgi odağı oldu.

Sinop'ta Türk Mutfağı Haftası etkinlikleri kapsamında yöresel lezzetler Uğur Mumcu Meydanı'nda tanıtıldı.

Gerze Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Aziz İstanbullu, Gerze’ye özgü Hacıkadı horozunu tanıttı. İstanbullu, horozun hırçın bir tür olduğunu, bakımının zor olduğunu ve ibiklerindeki beyaz noktalarla ayırt edildiğini belirtti. Ayrıca, yöresel ürünler arasında kesme, pekmezli helva ve Gerze’ye özgü Nuri Dede simidinin de bulunduğunu ifade etti. Hacıkadı horozunun bakım zorluğu nedeniyle fiyatının 5 bin lira, yumurtasının ise 50-100 lira arasında olduğunu söyleyen İstanbullu, Gerze Belediyesi olarak horozun sürekliliğini sağlamak için çalıştıklarını ve her sene fuarlarda vatandaşların beğenisine sunduklarını vurguladı.

Sinop Gastronomi Kültür Turizm Dernek Başkanı Halime Şahin ise Sinop’un yöresel yemeklerini ve mantısını tanıttıklarını belirterek, her ilçeden ikramlar getirdiklerini söyledi. Şahin, incir uyuşturması, nokul, Türkeli’ye ait zırva, Erfelek ilçesine ait pekmezli helva, kestane şekerli börek ve un helvası gibi çeşitli yöresel lezzetlerin halka ikram edileceğini ifade etti. Boyabat'tan gelen arıcı Şükriye Satı Özcan da arıcılık deneyimini paylaştı. 450 kovandan 650 kovana çıktığını belirten Özcan, geçen sene arıcılığın iyi gitmediğini ve bu sene büyük derecede ölüm yaşandığını dile getirdi. Ballarını Sinop Üniversitesi’ne analiz ettirdiğini ve bal proteininin Anzer balına yakın bir değerde çıktığını söyleyen Özcan, imkan bulursa Anzer balını da geçebilecek kalitede bal üretebileceğinden emin olduğunu ve hiçbir katkı maddesi kullanmadığını vurguladı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.