Samsun'da 8. Ot Yemekleri Festivali, Çobanlı İskelesi'nde başladı. 30 Mayıs 2025'te başlayan festival, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Samsun Valiliği, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ), Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA), Anadoludakiler, Samsun Turizm Derneği, Karadeniz Aşçılar ve Turizm Birliği ve Türkiye Aşçılar Federasyonu iş birliğiyle düzenleniyor. Festivalin açılışı için Adnan Menderes Bulvarı üzerindeki Türk-İş mevkisinden Çobanlı İskelesi'ne bir yürüyüş korteji düzenlendi. Katılımcılar, Bafra ilçesi Sürmeli Mahallesi'nde toplanan otlardan yapılan yemekleri ziyaretçilere sundu. Festival, 1 Haziran'da sona erecek.
Samsun İl Kültür ve Turizm Müdürü Süleyman Demirtaş, gastronomi turizminin yükselen bir trend olduğunu ve Samsun'un bu alanda sağlam adımlarla ilerlediğini belirtti. Demirtaş, Ot Yemekleri Festivali'nin Samsun Turizm Master Planı'nda önemli bir yere sahip olduğunu ve hem gastronomi turizmine hem de doğal ve sağlıklı beslenmeye katkı sağladığını vurguladı. Sürmeli Mahallesi'ni Birleşmiş Milletler Turizm Başlığı altında dünyanın en iyi turizm köyü yapmayı hedeflediklerini, Samsun'u da önemli bir gastronomi şehri haline getirmeyi planladıklarını ifade etti. Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin festival için kapsamlı bir hazırlık yaptığını ve etkinliğin büyük ilgi gördüğünü söyledi.
Samsun Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanı Cihan Güller ise, festivalin Bafra Sürmeli'deki etkinliklerle başladığını ve Samsun'un gastronomi açısından zengin bir potansiyele sahip olduğunu belirtti. Bu değerleri vatandaşlarla ve dünya ile buluşturmayı hedeflediklerini ifade eden Güller, Samsun'da 250'ye yakın ot çeşidi olduğunu ve stantlarda 50'ye yakın otlu yemek çeşidinin bulunduğunu söyledi. Isırgan otlu dondurma ve çeşitli otlu pideler gibi farklı lezzetlerin sunulduğunu belirten Güller, vatandaşların stantlarda çeşitli ot yemeklerini bulabileceğini dile getirdi. Festival ziyaretçileri ise bazı ot yemeklerini ilk kez tattıklarını ve ısırgan otlu dondurmayı ilginç bulduklarını söyledi. Isırgan otlu dondurmayı festivale özel olarak ilk kez yaptıklarını belirten Orhan Aydoğan, ısırgan otunun Samsun'da yaygın olarak tüketildiğini ve dondurma ile birleştirerek insanların ısırgan otuna dair olumsuz anılarını değiştirmeyi amaçladıklarını ifade etti.
