Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü Sağlam: Buğday üreticileri dikkat, kök çürüklüğü verimi düşürüyor

Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü Sağlam: Buğday üreticileri dikkat, kök çürüklüğü verimi düşürüyor

Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, buğdaydaki kök ve kökboğazı çürüklüğü hastalığının yüzde 50'ye varan ürün kayıplarına neden olabileceği konusunda uyarıda bulundu.

Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, buğday üretiminde önemli verim kayıplarına yol açan kök ve kökboğazı çürüklüğü hastalığı konusunda üreticileri uyardı. Türkiye ekonomisi için büyük öneme sahip olan buğdayda sıklıkla görülen bu hastalığın, yüzde 10 ila yüzde 40 oranında ürün kaybına neden olabileceğini belirten Sağlam, uygun hava koşulları ve ekim nöbeti uygulamasıyla bu kaybın yüzde 50'yi aşabileceğini söyledi.

Hastalığa sebep olan fusarium culmorum, gaumannomyces graminis, bipolaris sorokiniana ve rhizoctonia cerealis gibi etmenlerin toprakta ve bitki artıklarında iki yıldan uzun süre canlı kalabildiğini ifade eden Sağlam, alınacak önlemler arasında toprak işlemesi, doğru ekim derinliği, konukçu olmayan bitkilerin yetiştirilmesi, dayanıklı çeşitlerin seçimi, dengeli gübreleme ve iz element eksikliklerinin giderilmesinin bulunduğunu açıkladı.

Hava sıcaklıklarının artmasıyla pas hastalıkları, külleme ve septoria yaprak lekesi gibi başka hastalıkların da ortaya çıkabileceğini belirten Sağlam, çiftçilerin ilaçlama için tarlalarını dikkatlice incelemeleri ve sadece ruhsatlı ilaçları kullanmaları gerektiğini vurguladı. Üreticilerin ilaçlama dozları ve teknik destek için il ve ilçe tarım ve orman müdürlüklerine başvurabileceklerini de ekledi.

491490-2.jpg

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.