Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Haber 7 yazarı Mehmet Acet'e sağlık sistemiyle ilgili yeni gelişmeler hakkında açıklamalarda bulundu.
Bakan Koca’nın verdiği bilgiye göre; randevu alıp hastaneye gidenlerin yaklaşık yüzde 22’lik bir bölümü hastaneye reçete, rapor vs. yazdırmak için gidiyor.
Koca, bu amaçla hastaneye gidenlerin böyle yapmalarını gerektirmeyecek bir çözüm formülü olarak ‘Telemedicine’ yöntemini şöyle anlattı:
''Hastaların yüzde 22’si reçete yazdırmak için hastanelere gidiyor. Onların bu taleplerini uzaktan sağlık hizmeti ile çözmeyi düşünüyoruz. Bu şekilde reçete, rapor vs. ihtiyaçların hastaneye gelmeden halledilmesi sağlanacak” dedi.
TELEMEDİCİNE NEDİR?
Telesağlık, sağlıkla ilgili hizmetlerin ve bilgilerin elektronik bilgi ve telekomünikasyon teknolojileri aracılığıyla dağıtılmasıdır. Uzun mesafeli hasta ve klinisyen temasına, bakıma, tavsiyeye, hatırlatmalara, eğitime, müdahaleye, izlemeye ve uzaktan kabule olanak tanır.
İLAÇ RAPORU KİMLERE VERİLİR?
Kronik bir hastalıktan muzdarip kişiler düzenli ilaç kullanmak durumunda kalabilirler. Kolesterol, tansiyon ve şeker (diyabet) gibi devamlı olarak ilaç kullanımı gerektiren hastalıklar için doktorlar tarafından sürekli ilaç raporu verilebilmektedir.
İlaç raporu, uzman hekim tarafından verilen ilaçlar için geçerlidir. Kronik hastalığı olanlar için belli süreli ilaç kullanım raporları çıkarılıyor. Hasta ilaç raporunun süresi boyunca kullandığı bu ilacı aile hekimine yazdırabiliyor.
Mevcut raporunuzu e devlet üzerinden T.C. kimlik ve şifrenizle sisteme giriş yaparak ilaç raporuna ulaşılabilir.