Sağlık Bakanlığı'ndan KKKA uyarısı: 2 milyon kişiye eğitim veriliyor

Sağlık Bakanlığı'ndan KKKA uyarısı: 2 milyon kişiye eğitim veriliyor

Sağlık Bakanlığı, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına karşı uyarıda bulunarak, korunma yöntemleri ve belirtiler hakkında bilgi verdi.

Sağlık Bakanlığı, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına karşı vatandaşları uyardı ve korunma yöntemleri konusunda bilgilendirdi. Bakanlık, 2011'den beri aktif olarak kullanılan web tabanlı "KKKA Bilgi Sistemi" ile hastalığı izlediklerini belirtti.

Kene riski taşıyan bölgelere gidenlerin, kenelerin vücuda girmesini önlemek için vücudu örten giysiler giymeleri önerildi. Kenelerin kolayca fark edilebilmesi için açık renkli kıyafetler tercih edilmesi gerektiği vurgulandı. Bakanlık açıklamasında, KKKA'nın kene tutunması veya keneyle temas sonucu bulaşabilen, ölümcül olabilen bir hastalık olduğu belirtildi. Türkiye'de 2002'de İç Anadolu Bölgesi'nde ilk vakalar görülen hastalık, 2003'te kesin teşhis konularak "KKKA Vaka Bildirim Çizelgesi" ve "KKKA Bilgi Sistemi" ile takip altına alındı.

Tanı, Sağlık Bakanlığı’nın belirlediği referans laboratuvarlarında konuluyor. Hasta sevki ve tedavisi için 19 bölgede merkezler bulunuyor. "KKKA Vaka Yönetim Rehberi" ise bu yıl yürürlüğe girdi. KKKA, kene dışında insan ve hayvanlardan da bulaşabiliyor. Hastalık, kene tutunması veya temasının yanı sıra, kanda virüsün dolaştığı dönemdeki hayvanlar ve hasta kişilerin kan, doku ve vücut sıvılarıyla korunmasız temas sonucu da bulaşıyor. Hayvanlarda belirti göstermeden seyredebilen KKKA nedeniyle, hastalığın sık görüldüğü bölgelerde hayvanların kan, idrar gibi vücut sıvılarına ve dokularına çıplak elle temas edilmemesi gerekiyor. Bulaşmayı engellemek için eldiven kullanımı gibi koruyucu önlemler alınmalı, Kurban Bayramlarında kişisel korunma önlemlerine titizlikle uyulmalıdır. Kurban kesiminden önce temizlik ve hijyen kurallarına dikkat edilmelidir. Kene tutunan veya kene ile temas eden kişiler kendilerini en az 10 gün, hasta insan veya hayvanların kan, vücut sıvıları ile doğrudan temas eden kişiler ise 2 hafta takip etmeli. Bu süreçte halsizlik, iştahsızlık, ateş, kas ağrısı, baş ağrısı, bulantı, kusma veya ishal gibi belirtiler görülürse hemen bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

Her yıl yaklaşık 2 milyon kişiye KKKA eğitimi veriliyor. Toplumsal eğitimler, son üç yılda vaka görülen veya o yıl içinde yeni vaka bildirilen yerleşim yerlerinde yüz yüze yapılıyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.