Akdeniz Üniversitesi'nden (AÜ) Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, Akdeniz'de bulunan zehirli trakonya balığına karşı dikkatli olunması gerektiği konusunda uyarılarda bulundu. Gökoğlu, özellikle varsam türü trakonya balığının sırt ve yan yüzgeçlerinde bulunan dikenlerin zehirli olduğunu belirterek, bu dikenlerin temas ettiği bölgede doku ölümüne yol açabileceğini söyledi.
Balon ve aslan balığı popülasyonunun arttığı Akdeniz'de, su sıcaklıklarının yükselmesiyle trakonya balığı da kıyılara yakın yerlerde avlanmaya başladı. Dört farklı cinsi bulunan trakonya balığı, avlanmak için kendini kuma gömüyor. En tehlikeli türü olan varsam, zehirli dikenlerinin bulunduğu sırt yüzgeçlerini açarak avını bekliyor. Denize girenler fark etmeden bu balığa basabilir ve zehrine maruz kalabilirler.
AÜ Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, Akdeniz'de 4 tür trakonya balığı bulunduğunu ve bölgede varsam olarak bilinen küçük türün en tehlikeli olduğunu belirtti. Balıkçıların ağlarına takılan ve ellerine batan bu balık, kollarda çürüme ve dokularda ölüm gibi ciddi sorunlara neden olabiliyor. Trakonya balığıyla temas durumunda yapılacak ilk şeyin 40-45 dakika boyunca 50 derece sıcaklığındaki suya maruz bırakmak olduğunu söyleyen Gökoğlu, zehrin protein yapıda olduğu için bu yöntemle etkisiz hale getirilebileceğini ifade etti. Gökoğlu ayrıca, plajlarda özellikle kumluk alanlarda deniz ayakkabılarıyla girilmesini önerdi.
