Peynir, sağlıklı nesillerin anahtarı!

Peynir, sağlıklı nesillerin anahtarı!

4. Uluslararası Güvenilir Ürün Zirvesi'nde çocukların beslenmesinde peynirin önemi vurgulandı.

(İSTANBUL) - 4. Uluslararası Güvenilir Ürün Zirvesi'nde Muratbey sponsorluğunda düzenlenen "Çocuklar peynirle beslenecek, sağlıklı nesiller yetişecek" workshop'unda peynirin beslenmedeki önemi ve çocuklara peyniri sevdirmenin yolları masaya yatırıldı. Muratbey İletişim ve İş Geliştirme Direktörü Gülşen Uluğ, "Ar-Ge merkezlerimizde peyniri çocukların seveceği bir hale getirmek için uğraştık. Çocukların eliyle tutabileceği, oynayabileceği peynirler icat ettik. Kalsiyum değeri yüksek, D vitaminiyle zenginleştirilmiş peynirler üretiyoruz. Burgu, Topi veya Misto gibi peynirlerle peyniri çocuklar için eğlenceli hale getirdik" dedi.

Peynirin beslenmedeki rolü üzerinde duruldu

Zirvede gerçekleştirilen "Çocuklar peynirle beslenecek, sağlıklı nesiller yetişecek" panelinde, Muratbey Beslenme Danışmanı Prof. Dr. Muazzez Garipağaoğlu ve Gülşen Uluğ, gıda alanında tanınmış gazeteci Gürkan Akgüneş'in moderatörlüğünde, peynirin beslenmedeki yeri ve çocuklara peyniri sevdirmek için uygulanabilir yöntemler hakkında görüşlerini paylaştı. Workshop bölümünde ise sosyal medya içerik üreticisi Sibel Demirören, Muratbey Burgu, Sürmeli ve Misto ile çocuklara yönelik hem eğlenceli hem de sağlıklı tarifler oluşturdu.

Peynir, kalsiyum ve kazein ile büyümeye yardımcı

Çocuk Beslenmesi Uzmanı Prof. Dr. Muazzez Garipağaoğlu, peynirin önemine dikkat çekerek; "Çocukların büyüme aşamasında süt ürünleri kritik bir rol oynuyor. Her yaştaki çocuk günde 3 bardak, ergenler ise 4 bardak süt tüketmeli. 1 kilo peynir, türüne göre 6 ila 12 kilo süt kullanılarak üretiliyor. Peynir, kazein proteini ve kalsiyum açısından zengin. Bu protein, büyüme hormonunu uyararak çocukların boy uzamasında etkili oluyor. Süt ürünleri, boy uzaması açısından diğer hayvansal gıdalara göre daha faydalı. Bu sebeple, çocukların beslenmesinde öncelikle peynir ve süt ürünlerine yer vermeliyiz. Ayrıca, kemik sağlığı için de kritik öneme sahiptir. Çocukluk dönemi boyunca kalsiyum, kemiklerimizi sağlamlaştırır" ifadelerini kullandı.

Çocukların favori tariflerinde peynir kullanmak şart

Türkiye'de süt ürünleri tüketiminin düşük olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Garipağaoğlu, "Tüketimi artırmak için daha fazla çaba göstermeliyiz. İnovatif peynirler geliştirmeliyiz. Ailelere yük düşüyor. Sadece kahvaltılarda değil, farklı yemeklerde de peynire yer verilmelidir. Yaratıcı olmalıyız. Örneğin, ABD peyniri pizzadan alıyor. Çocukların sevdikleri yemeklerde peyniri kullanmalıyız. Domates çorbasının üzerine 1 dilim kaşar peyniri eklemek, 100 kalori, 8 gram protein ve 300 miligram kalsiyum ilavesi sağlıyor" şeklinde önerilerde bulundu.

Garipağaoğlu, tüketicilerin peynir alırken pastörize olmasına, tuz oranına ve D vitamini gibi besin değerleri ile zenginleştirilmiş olmasına dikkat etmesi gerektiğini de ekledi.

Eğlenceli peynir çeşitleri geliştirildi

Muratbey İletişim ve İş Geliştirme Direktörü Gülşen Uluğ, "Çocuklara sağlıklı bir besin olan peyniri nasıl sevdiririz?" sorusuyla yola çıkarak, geliştirdikleri yenilikçi ürünleri anlattı. Uluğ, "Ar-Ge merkezlerimizde peyniri çocukların seveceği bir hale getirmek için uğraştık. Çocukların eliyle rahat tutabileceği, oynayabileceği peynirler icat ettik. Hem çocuk damak tadına uyan hem de çocukların eğlenebileceği peynirler ürettik. Kalsiyum değeri yüksek peynirler üretiyoruz. Burgu, Topi veya Misto gibi peynirlerle peyniri çocuklar için eğlenceli hale getirdik. Önemli konulardan biri de pastörizasyon. Tüm peynirlerimizi pastörize edilmiş taze sütlerden üretiyoruz. Pastörize edilmemiş süt kullanmıyoruz. Yüksek miktarda süt kullanarak, kalsiyum değeri yüksek ürünler yapıyoruz. Tüketiciler peynir alırken mutlaka buna dikkat etmeli. Peynirin kalsiyum ihtiyacımızın yüzde kaçını karşıladığı önemlidir. 100 gr. peynir yediğimizde bazı ürünlerimizin günlük kalsiyum ihtiyacımızın yüzde 80’ini hatta bazılarının yüzde 88’ini karşıladığını görebilirsiniz. Ancak Hocamızdan kalsiyumun kemiklere işlemesi için D vitaminine ihtiyacımız olduğunu öğrendik. Biz de D vitaminiyle zenginleştirilmiş peynirler yapmaya başladık. Muratbey D Plus peynirlerini ürettik. Bu peynirlerin sadece 100 gramı günlük D vitamini ihtiyacımızın yüzde 33’ünü karşılıyor. Ayrıca peynirlerimizi az tuzlu hale getirdik" ifadelerini kullandı.

Etkinliğin sonunda içerik üreticisi Sibel Demirören, Muratbey peynirleriyle hazırladığı sebzeli Burgu ve Sürmeli peynirli muffin ile D vitaminli Misto'lu Parfe tariflerini katılımcılarla paylaştı. Ayrıca, panelin sonunda katılımcılara Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Dairesi Genel Müdürü Dr. Ersin Dilber tarafından teşekkür plaketleri takdim edildi.

ADVERTORIAL YAYIN

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.