Pazarda kilosu 200 TL’den satılıyor ‘Köylüler dağlarda elleriyle topluyor’ Kayalıklarda kendiliğinden yetişiyor

Pazarda kilosu 200 TL’den satılıyor ‘Köylüler dağlarda elleriyle topluyor’ Kayalıklarda kendiliğinden yetişiyor
Köylüler dağlardan elleriyle tek tek topluyor. Hasadı yapılmaya başlanan bitki pazarda 200 TL’den alıcı buluyor.

Bahar mevsiminin gelmesiyle birlikte Bitlis'in yüksek rakımlı yaylalarında insanlar görülmeye başladı. Karların erimesiyle birlikte vatandaşlar dağlara çıkarak ürünün hasadını yapmaya başladı.

Pazarlarda kilogram fiyatı 200 liraya kadar çıkan yayla muzunun bir diğer adı ise ışkın olarak biliniyor.

Besin değerinin oldukça yüksek olduğu bilinen yayla muzunun yöre halkı tarafından bazı hastalıklara da iyi geldiği de ifade ediliyor.

aw195133-08.jpg

Yayla muzu için vatandaşlar sabahın erken saatlerinde dağa tırmanırken toplanması oldukça meşakkatli olan bitki için tehlikeye aldırış etmeden dağların zirvesindeki kayalıklara tırmanıyorlar.

Yayla muzu toplamak için arkadaşlarıyla birlikte Bitlis merkeze bağlı Karaboy köyünde yüksek rakımlı dağlara çıkan Veysel Tüzün isimli vatandaş, yorucu yolculuğun ardından yayla muzu hasadını geçekleştirdiklerini ifade etti.

aw195133-07.jpg

Yayla muzunun daha çok yüksek rakımlı dağların zirve noktasında yetiştiğini söyleyen Tüzün, toplamak için kilometrelerce yol kat ettiklerini anlattı.

Yine aynı hasadı gerçekleştiren Menduh Arık ise, Yayla muzunun tezgahtaki fiyatının bu yıl ithal muzun fiyatını bile üçe katladığını belirtti.

aw195133-06.jpg

Tadının çok güzel ancak fiyatının tadını kaçırmaya başladığını dile getiren Arık, ”Bu yüzden bizler de arkadaşlarla birlikte hem doğa yürüyüşü yapmak hem de yayla muzu toplamak için yola koyulduk. Şu an tamamen doğal yetişen bu bitkiden bolca topladık. Tadı oldukça güzel, herkese bu bitkiyi tatmayı tavsiye ediyorum” ifadelerini kullandı.

aw195133-03.jpg

aw195133-01.jpg

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.