Ölümü ertelemenin yolu bulundu!

Ölümü ertelemenin yolu bulundu!

Çoğu kimsenin hayalini kurduğu ölümsüz olmak mümkün mü? Dizilere, filmlere, romanlara konu olan hatta buna inanıp ömrünü bu yolda harcayan insanlar tarih kitaplarında yer almakta. Şu an için elbette böyle bir şey mümkün değil... Ancak ölümü ertelemenin yolları var desek...

İnsan ömrünün biteceğini bilerek dünyaya geliyor. Okul hayatı, iş hayatı, gündelik koşturmacalar derken durup dinlenme vakti geldiğinde ise, ömrün çoğu harcanıp gitmiş oluyor.

Peki ölümsüz yaşamak şu an için mümkün olan bir konu olmasa da, ölümü ertelemenin yolları açıklandı desek... Bir bilimsel araştırma insan ömrünü uzatacak yollarını buldu.

Yeni araştırma Akdenizli bir yaşam tarzına sahip olmanın kanser ve kardiyovasküler hastalıklar da dahil olmak üzere ölüm riskinizi azaltabileceğini söylüyor. Bilindiği gibi Akdeniz diyeti sebze, meyve, tam tahıllar, zeytinyağı, balık ve baklagillere diyette yer vermeye, ölçülü, dengeli beslenmeye vurgu yapan bir beslenme türü. Akdeniz yaşam tarzı sadece diyetten ibaret değil.

Sevdikleriyle birlikte yemek yemeyi ve yemeğin tadını çıkarmak için zaman ayırmayı, yeterince dinlenmeyi ve uyumayı, güçlü sosyal bağlantıları sürdürmeyi ve düzenli egzersiz yapmayı içeriyor.

ÖLÜM RİSKİ YÜZDE 29 DAHA DÜŞÜK

Araştırmacılar, İngiltere'de Akdeniz yaşam tarzını benimseyen yetişkinlerin, benimsemeyenlere oranla herhangi bir nedenden ölme riskinin yüzde 29, kanserden ölme riskinin ise yüzde 28 daha düşük olduğunu tespit etmiş.

Araştırmaya göre özellikle yaşam tarzında 'dinlenme, egzersiz ve arkadaşlarla sosyalleşmeye' öneme uyan kişilerin kardiyovasküler hastalıklardan ölme riski daha düşük çıktı.

İspanya Madrid Özerk Üniversitesi'nde beslenme epidemiyoloğu olan baş araştırmacı Dr. Mercedes Sotos-Prieto, Insider'a Akdeniz yaşam tarzının "geleneksel ve kültürel bir sağlıklı yaşam biçimi" olduğunu söylüyor.

PİŞİRME ALIŞKANLIĞI ÖNEMLİ

Akdeniz diyeti çoğunlukla belirli yiyeceklerden ve pişirme alışkanlıklarından oluşsa da, örneğin yemekleri aşırı tuz yerine baharatlarla baharatlamak, çalışma, yiyeceğin ne olduğu kadar nasıl tüketildiğinin de önemli olduğunu öne sürüyor.

Sotos-Prieto, yemeklerin aile ve arkadaşlarla yenildiğini ve şenlik ve sosyal yönün yaşam tarzının önemli bir özelliği olduğunu söyledi.

Araştırmaya göre pek çok Akdeniz ülkesinin öğleden sonra kısa bir şekerleme veya "siesta"yı tercih etmesi; gecede altı ila sekiz saat uyumaya öncelik vermesi nedeniyle, dinlenme de kilit önemde görünüyor.

Sotos-Prieto, "Bütün bu maddelerin kardiyovasküler hastalıkla ilişkili olduğu gösterildi; ancak bu çalışma, hepsi arasındaki sinerjiyi değerlendirmenin daha iyi bir yolu" diyor.

Kaynak: Medyatava

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.