Neredeyse herkesin evinde olan gıda ürününde kriz yaşanıyor! Stoklar tükenme noktasına geldi

Neredeyse herkesin evinde olan gıda ürününde kriz yaşanıyor! Stoklar tükenme noktasına geldi
Ülke genelinde yaşanan kakao krizinin ardından hemen hemen herkesin evinde olan gıda ürününde kriz yaşanıyor.

Kakao krizinin ardından, 'sıvı altın' olarak da bilinen zeytinyağı sektöründe bir kriz patlak verdi, fiyatlar rekor seviyelere fırladı. Özellikle Avrupa'da, zeytinyağına olan talebin karşılanamaması endişeleri arttırıyor ve tedarik kesintileri gündemde.

Sektörde "sıvı altın" olarak anılan zeytinyağı kıtlığı, dünya genelinde fiyatları uçururken, endişeleri de beraberinde getirdi. Sağlıklı beslenmenin önemli bir bileşeni olan zeytinyağının fiyatları son aylarda hızla yükseldi ve hem tüketicileri hem de sektörü şaşırttı.

Mintec'te analist olarak görev yapan Kyle Holland, son yıllarda Güney Avrupa'da özellikle İspanya, İtalya ve Yunanistan gibi Akdeniz ülkelerinde meydana gelen aşırı hava koşullarının zeytinyağı üretimini "önemli ölçüde etkilediğini" belirtti.

Picture background

Holland'a göre, İspanya'nın genellikle dünya üretiminin büyük bir kısmını sağlayan bir ülke olmasına rağmen, son hasatta beklenen üretim miktarının altında kaldığı görülüyor.

Mintec'in verilerine göre, Endülüs'teki zeytinyağı fiyatları Mart ayı sonunda 8 euro civarında seyrederken, Ocak ayında ise benzeri görülmemiş bir zirve olan 9,2 euroya kadar yükseldi.

Picture background

Analistler, azalan zeytinyağı rezervlerinin önümüzdeki aylarda ani fiyat artışlarına yol açabileceğini belirtiyor. Hollanda merkezli Rabobank'ın tahıl ve yağlı tohumlar konusundaki kıdemli analisti Vito Martielli, son fiyat dalgalanmasının sektörde 20 yılı aşkın süredir görülmeyen bir durum olduğunu ifade etti ve net bir değerlendirme için birkaç ay daha beklemek gerektiğini söyledi.

Bağımsız düşünce kuruluşu Green Alliance UK'in iklim politikası başkanı Helena Bennett, zeytinyağı fiyatlarındaki artışı iklim değişikliğine bağladı ve benzer sorunların diğer gıda ürünlerinde de yaşandığını belirtti.

Picture background

Zeytinyağı fiyatlarındaki artışla aynı döneme denk gelen zeytinyağı hırsızlıkları da dikkat çekiyor. İspanya'da, zeytinyağı hırsızlıklarının artmasıyla birlikte ürünlerin karaborsada satıldığına dair haberler yayıldı. Örneğin, geçen yılın ağustos ayında İspanya'nın Cordoba bölgesinde bir yağ fabrikasından yaklaşık 50 bin litre zeytinyağı çalındığı bildirildi ve çalınan ürünün değerinin 420 bin Euro'nun üzerinde olduğu tahmin ediliyordu.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.