Muğla'da ilk sakız hasadı yapıldı

Muğla'da ilk sakız hasadı yapıldı

Muğla'da 2015'te başlatılan proje kapsamında kurulan sakız bahçelerinde ilk hasat yapıldı.

Muğla'da, Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından 2015 yılında başlatılan Tıbbi Aromatik ve Boya Bitkilerinin Geliştirilmesi Projesi kapsamında kurulan sakız bahçelerinde ilk hasat gerçekleştirildi. On yıl önce dikilen ağaçlar, hasat olgunluğuna ulaşarak ilk sakızlarını verdi.

Ula ilçesi Esentepe Mahallesi'nde, Sabahattin Yaraşlıoğlu'na ait kapama sakız bahçesinde düzenlenen hasat etkinliğine, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkilileri ve Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü konu uzmanı Mehmet Tutar katıldı. Tutar, Muğla'nın sakız yetiştiriciliği için uygun iklim koşullarına sahip olduğunu belirterek, 2015'ten beri bahçelerin kontrollerinin yapıldığını ve hasat döneminin Mayıs sonunda başladığını söyledi. Muğla'da yılda 1 ila 3 hasat yapılabildiğini vurgulayan Tutar, gelir getirici bu ürünün bahçe tesislerinin yaygınlaştırılması için çalışmaların sürdüğünü ifade etti.

İl Tarım ve Orman Müdürü Seyfettin Baydar ise sakız ağacının tarihsel ve ekonomik önemine değindi. Sakız Adası ile özdeşleşen ve geçmişte İzmir'in Çeşme Yarımadası'nda da yetişen bu bitkinin günümüzde ekonomik anlamda yalnızca Sakız Adası'nda üretildiğini belirten Baydar, İzmir ve Muğla'daki yeni bahçelerle üretimin yeniden canlandırıldığını söyledi. "Mastic" olarak bilinen sakız reçinesinin gıda, ilaç ve kozmetik gibi 60'tan fazla alanda kullanıldığını aktaran Baydar, 6-7 yaşından itibaren ürün vermeye başlayan ağaçların 12-15 yaşlarında en yüksek verime (300-1000 gram) ulaştığını ve bir kilogram sakızın 15-20 bin TL arasında satıldığını belirtti. İl genelinde yaklaşık 100 dekar alanda sakız üretimi yapıldığını, Kavaklıdere ve Yatağan dışındaki tüm ilçelerde üretimin sürdüğünü ifade eden Baydar, Ula'da yabani sakız ağaçlarının aşılandığı projenin tamamlandığını, Ula, Fethiye ve Datça'da budama ve fidan üretimi eğitimleri verildiğini ve Kasım 2025'te 1500 adet tüplü sakız fidanının üreticilere dağıtılacağını söyledi. Baydar, sakız ağacının sabır gerektiren bir bitki olduğunu, ancak geniş kullanım alanına sahip bu ürünün henüz Türkiye'de yeterli düzeyde üretilemediğini ve iç talebin ithalatla karşılandığını belirterek, sakız yetiştiriciliğini yaygınlaştırmak için çalışmalara devam ettiklerini vurguladı. Etkinliğe İl Müdür Yardımcısı Dr. Songül Topal, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Süreyya Can, ilçe müdürleri ve üreticiler katıldı. Katılımcılara çizim yöntemiyle sakız hasadı uygulamalı olarak gösterildi ve çoğaltma yöntemleri hakkında bilgilendirme yapıldı.

520751-2.jpg

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.