Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi, 9-16 Mayıs "Çölyak Hastalığı Farkındalık Haftası"nda önemli bir etkinliğe ev sahipliği yaptı. Poliklinik girişinde kurulan stantta, vatandaşlara çölyak hastalığı hakkında bilgilendirme yapıldı ve broşürler dağıtıldı.
Gastaroenteroloji uzmanı Prof. Dr. Burak Özşeker, Doç. Dr. Mehmet Suat Yalçın ve Gastroenteroloji ekibi tarafından kurulan standı, hastane yönetim ekibi de ziyaret etti. Prof. Dr. Özşeker, çölyak hastalığının genetik yatkınlığı olan bireylerde, buğday, arpa ve çavdar gibi tahıllarda bulunan gluten adlı proteine karşı vücudun verdiği alerjik tepki olduğunu açıkladı. Bu reaksiyonun ince bağırsak başlangıç bölge yapısının değişmesine ve emilim bozukluğuna yol açtığını belirtti. Çölyak hastalarının gluten içerikli besinler tükettiğinde kronik ishal veya kabızlık, kilo kaybı, midede şişkinlik ve gaz, karın ağrısı, kansızlık, yorgunluk ve göz kuruluğu gibi belirtiler yaşadığını ifade etti.
Prof. Dr. Özşeker ayrıca, çölyak hastalığı teşhisi için laboratuvar testleri ve endoskopi ile ince bağırsaktan biyopsi alınması gerekebileceğini söyledi. Hastalığın tedavisinin ise ömür boyu glutensiz diyet olduğunu vurguladı. Çölyak hastalarının gluten içeren gıdalardan uzak durarak, hastalığın semptomlarını kontrol altına alabileceklerini, yaşam kalitelerini artırabileceklerini ve komplikasyonları önleyebileceklerini belirtti.
