Mardin'in Artuklu ilçesinde, BM Küresel Gıda Kahramanı ve sosyal gastronomi şefi Ebru Baybara Demir tarafından kurulan Mardin Gönül Mutfağı hizmete açıldı. Açılışa Vali Tuncay Akkoyun'un eşi Canan Akkoyun, Gazeteci Celal Korkut, Savur Belediye Başkanı Engin Uğur Hamidi ve çok sayıda davetli katıldı. 25 kadının istihdam edildiği işletmenin tüm geliri, Hatay'ın İskenderun ilçesindeki devlet okullarında okuyan öğrencilerin öğle yemeği ihtiyacını karşılamak için kullanılacak.
Canan Akkoyun, açılışta yaptığı konuşmada, projeye katkıda bulunanlara teşekkürlerini ileterek, insanların birbirine uzattığı yardım elinin önemine vurgu yaptı. Akkoyun, bu sofranın dayanışmanın bir simgesi olduğunu belirterek, projeye destek veren herkese minnettarlığını ifade etti.
Şef Ebru Baybara Demir ise, 9 Şubat 2023'te başlatılan İskenderun Gönül Mutfağı projesinin büyüyerek 8 ilçede 120 noktada 70 bin kişiye her gün sıcak yemek ulaştırdığını ve proje kapsamında 30 milyon sıcak yemeğin ihtiyaç sahiplerine dağıtıldığını anlattı. Demir, 2023 yılında Gastronominin Nobeli'ni alan dünyadaki 8. şef olduğunu ve para ödülünü Hataylı depremzedelere bağışlamak istediğini, ancak İspanya'nın bunu kabul etmeyerek sürdürülebilir bir projeye dönüştürülmesini talep ettiğini söyledi. Topraktan Tabağa Kooperatifi ile birlikte uzun yıllardır üzerinde çalıştıkları sosyal bir proje olan Mardin Gönül Mutfağı'nda kazanılan paranın yatırıma, istihdama ve kadın çiftçilere aktarıldığını belirten Demir, Hatay ve Mardin'i birbirine bağlayan bu projeyle Hatay'daki devlet okullarında 3 bin 300 çocuğa sıcak yemek verdiklerini ve 50 kişiye istihdam sağladıklarını ifade etti. Demir, 2025-2026 eğitim-öğretim yılında bu sayının 15 bin öğrenciye çıkarılacağını ve Mardin Gönül Mutfağı'nda da 25 kişinin istihdam edileceğini sözlerine ekledi. Açılış, konuşmaların ardından kurdele kesimiyle tamamlandı.
