Manavgat Belediyesi tarafından 24-26 Nisan 2025 tarihleri arasında Side Antik Kenti’nde düzenlenen “Uluslararası Manavgat Girit’ten Side’ye Kültür ve Lezzet Festivali”nin karbon ayak izi hesaplandı. Festivalin karbon ayak izi, sürdürülebilirlik ve çevre alanında uzman kurum 3pmetrics tarafından geliştirilen eventCO2 aracı ile hesaplandı. Hesaplama yöntemi, sera gazı emisyonlarının ölçülmesinde dünyaca kabul görmüş GHG Protocol’üne dayanıyor ve raporlama "ISO 14064-1:2018" standardına uygun olarak yapıldı.
Üç gün süren festivalde; ulaşım, konaklama, catering, elektrik tüketimi ve çeşitli satın almalar gibi faaliyetler sonucu toplam 96.384,8 kilogram karbondioksit eşdeğeri emisyon salındı. Bu emisyonun yüzde 52’si ulaşım, yüzde 39,6’sı konaklama, geri kalan yüzde 8,4’lük kısmı ise catering hizmetleri, enerji kullanımı ve diğer satın alımlardan kaynaklandı. Yedi bin kişinin katıldığı festivalde kişi başına düşen karbon ayak izi 13,8 kg karbondioksit olarak hesaplandı. Bu değer, benzer uluslararası festivallerle karşılaştırıldığında orta seviyede bir çevresel etkiye işaret ediyor.
Manavgat Belediye Başkanı Niyazi Nefi Kara, çevresel sorumluluğun önemine dikkat çekerek, “Bu yıl ilk kez düzenlediğimiz Uluslararası Manavgat Girit’ten Side’ye Kültür ve Lezzet Festivali'mizin karbon ayak izini şeffaflıkla ortaya koyduk. Sadece kültürleri ve lezzetleri buluşturmakla yetinmiyor, çevreye olan etkilerimizi de hesap ediyoruz. Hedefimiz, bu festivali gelenekselleştirirken her yıl karbon emisyonlarını düşürmek ve doğaya olan etkimizi minimize etmek. Tüm etkinliklerimizde; enerji kullanımı, ulaşım, atık ve malzeme tercihleri gibi konuları daha çevre dostu ve sürdürülebilir adımlarla ele alacağız” dedi. Başkan Kara, her yıl daha çevreci bir festival hedeflediklerini de sözlerine ekledi.