Maltepe Tiyatro Festivali ‘Ters Köşe’ ile sona erdi

Maltepe Tiyatro Festivali ‘Ters Köşe’ ile sona erdi
Bu yıl ikincisi düzenlenen Maltepe Tiyatro Festivali tiyatro dünyasının ünlü isimlerinin, tiyatro topluluklarının ve eserlerinin yer aldığı festivalin kapanış oyununa, tiyatroseverler büyük ilgi gösterdi. Festival Ters Köşe adlı oyunla sona erdi

Maltepe Tiyatro Festivali ‘Ters Köşe’ ile sona erdi

Levent BULUT / Dokuz Sütun

Maltepe Belediyesi’nin bu yıl ikincisini düzenlediği tiyatro festivali, “Ters Köşe” isimli oyunla sona erdi. Tiyatro dünyasının ünlü isimlerini, tiyatro topluluklarını ve eserlerinin yer aldığı festivalin kapanış oyununa, tiyatroseverler büyük ilgi gösterdi. Cem Uslu’nun yönettiği oyunun gösterimi Prof. Dr. Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde yapıldı. Oyunda iki evliliği, iki eşi ve iki evi bulunan Mehmet Süt isimli karakterin hikayesi anlatıldı. Ünlü İngiliz yazar Ray Cooney’nin “Caught in the Net” adlı oyunundan uyarlanan oyunda, izleyiciler kahkaha dolu dakikalar yaşadı. Uğur Özüaydın’ın çevirdiği, Mustafa Ziya Ülkenciler’in sahne tasarımını yaptığı oyunun müziklerini, Orhan Enes Kuzu hazırladı. Oyunda Canan Atalay, Mahmut Gökgöz, Sezgi Mengi, Şebnem Özinal ve Yasemin Balık rol aldı.

KONUSU

Oyunumuzun kahramanının bir değil, tam iki eşi, iki evi, iki evliliği var. Ve Ayten’den bir kızı, Leyla’dan da bir oğlu... Mehmet tam 18 yıldır, biri Maltepe’de, öbürü Kartal’da olan evleri arasında mekik dokuyor ve şaşırtıcı şekilde, işler yıllardır hiç de fena gitmiyor. Gelgelelim, kör talihin ona çelme takar ve işler karışır. Mehmet’in bu zor anında yardımına sığınabileceği tek kişi ise çocukluk arkadaşı ve uzatmalı misafiri Edip’dir. Fakat Edip bu gibi çetrefilli işlerde becerisine en son güvenilecek kişidir. Öte yandan Maltepe Belediyesi’ne bağlı Zübeyde Hanım Gündüz Çocuk Bakımevi’nde eğitim gören çocuklar, Yaşlılar Haftası nedeniyle düzenlediği etkinlikte kitaplar okundu ve çeşitli faaliyetlerde bulunuldu

‘Adım Adım Bizim Yokuş’

Gazeteciliğin ehlileri, mümtaz şahsiyetleri ve kurumlarının hayat bulduğu dönemlere “yokuş yukarı” bir yolculuk! TGC Kültür Sanat Komisyonu tarafından, özellikle genç gazetecilere yönelik, hafta sonları Fahri Aral ve Eray Canberk’in rehberliğinde düzenlenecek, “Adım Adım Bizim Yokuş” adlı Babıali kültür turlarının ilki; 8 Nisan Cumartesi, saat 10.00’da gerçekleştirilecek. Babıali kelimesi, Osmanlı döneminde hem devlet yönetimi hem de genel olarak “matbuat” la eşanlamda kullanıldı. Cumhuriyet döneminde ise devlet ve hükümet yönetimine karşılık olarak tüm dünyada olduğu gibi başkent kavramı yani Ankara yerleşirken; Babıali 20. yüzyılın sonlarına kadar basının fiziki olarak merkezi kaldı.

Son yıllarda tüm gazetelerin İkitelli’ye taşınmasına ve ayrı bir “medya” kavramı oluşmasına rağmen, 200 yıllık tarihimizin bu anlamlı kelimesi hâlâ günlük hayatta, konuşurken, tartışırken, yazarken vb. büyüsünü koruyor.TGC Kültür Sanat Komisyonu tarafından düzenlenecek “Adım Adım Bizim Yokuş” etkinliğin amacı da bu büyüyü, tarihi, zamanın önemli kurumları eşliğinde, Sirkeci’den başlayıp Basın Müzesi’nde kendilerini bekleyen duayenlerin konuşmaları eşliğinde sonlanacak bir güzergahta, yeni kuşaklarla “yokuş yukarı” tanıştırmak. Mesleğin kalem ve zanaat ehlilerinin, mümtaz şahsiyetlerinin, kurumlarının hayat bulduğu dönemlere bir zaman yolculuğu yaptırmak. Unutmamak, unutturmamak!

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.