Malatya'da kiraz üreticileri: Yaprak toplamak zor ama geçim kaynağımız

Malatya'da kiraz üreticileri: Yaprak toplamak zor ama geçim kaynağımız

Malatya'da nisan ayındaki dondan etkilenen kiraz üreticileri, kiraz yaprağı toplayıp satarak geçim sağlamaya çalışıyor.

Nisan ayındaki zirai dondan etkilenen Malatya Yeşilyurt'taki kiraz üreticileri, bu yıl kiraz hasadı yapamadı. Bölge halkı, Malatya'ya özgü geleneksel yemek olan "kiraz yaprağı sarması" için yaprak toplayarak geçim sağlamaya çalışıyor.

Yeşilyurt'ta kiraz üreticisi olan Mehmet Ali Özendi, nisan ayında yaşanan don nedeniyle kiraz hasadı yapamadıklarını ve çareyi kiraz yaprağı sarması için yaprak toplayıp satmakta bulduklarını belirtti. Özendi, depremden de etkilendiklerini ve evlerinin olmadığını, Yeşilyurt'ta bir gelişme olmadığı için evlerinin yapılmadığını söyledi. Kiraz yaprağının Çırmıhtı'da çok ünlü olduğunu ve bu nedenle yaprak topladıklarını ifade etti.

Kiraz yaprağı toplamanın zorluğuna değinen Özendi, bir kilo kiraz yaprağının yaklaşık 2-2,5 saatte toplandığını ve 350-400 liraya satıldığını söyledi. İşçi maliyetlerinin yüksek olduğunu belirten Özendi, bir işçinin günlük bin ile bin beş yüz lira arasında kazandığını ve yemek giderlerinin de eklendiğini ifade etti. Kiraz yaprağı sarmasının Malatya'ya özgü bir yemek olduğunu vurgulayan Özendi, İstanbul, Mersin, Adana, İzmir gibi illerdeki Malatyalıların yaprağa yoğun ilgi gösterdiğini belirtti. Özendi ayrıca, toplanan yaprakların bir gün içinde işlenmezse bozulduğunu ve kuruduğunu, kiraz yaprağı sarmasının ayran ve soğanla çok lezzetli olduğunu, herkese tavsiye ettiğini de sözlerine ekledi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.