Mersinli köylülerin sıklıkla uyguladığı limon saklama yöntemi, büyük şaşkınlığa neden oldu. Öğrenenler “bu kadar kolay mıymış?” diye sormaya başladı.
Yaz aylarının severek tüketilen yiyeceklerinden biri olan limon, salatalarda, soslarda, yemeklerde sıklıkla kullanılır. Hatta ferah bir içecek olan limonata da her yaştan insanın sevdiği bir içecektir. Bu sebeple evlere sıklıkla limon girer. C vitamini deposu olarak bilinen ve besleyici özellikleri nedeniyle tercih edilen limon, hızlı tüketmediğimizde küflenip bozulabilir. Bunu önlemenin çok basit bir yöntemi var. Üstelik bu yöntem Mersinli köylü kadınlar tarafından sürekli kullanılıyor. Peki, limonun küflenmesini önlemek için ne yapılır?

LİMONUN KÜFLENMEMESİ İÇİN BUNU YAPIN
Köylü kadınların bildiği büyük sır olan limon saklama yöntemi evde kolayca uygulanabiliyor. Köylü kadınlar bahçelerden topladıkları limonları gazete kağıtlarına sarıp saklıyor. Bu yöntemle limonlar hem en az iki ay boyunca taze kalıp küflenmiyor hem de sulu oluyor.
Ayrıca limonları dilimleyerek saklamak daha hızlı bozulmalarına neden olabilir. Bu sebeple limonları bütün halde buzlukta da saklayabilirsiniz. Dilimlenen limonları ise ağzı kapalı bir kap veya kavanozda, buzdolabının içinde birkaç gün saklayabilirsiniz. Buzlukta ise daha uzun süreyle kalacaktır.

İNCE KABUKLU LİMON DAHA UZUN SÜRE DAYANIYOR
Küflenmeleri önlenen limonlar cinslerine göre saklanabiliyor. İnce kabuklu limonlar çok daha uzun süre boyunca dayanırken kalın kabuklular biraz daha dayanıksız görülüyor. Ayrıca sulu olan limonlar ince kabuklular oluyor. Limonların cinsine göre saklama koşulları değişebiliyor.