Haber: Meltem KARAKAŞ
(ESKİŞEHİR)- Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Halk Ekmek Fabrikası, 5 bin yıllık "Küllüoba ekmeği"ne yönelik artan ilgiyle karşı karşıya. Halk Ekmek Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Serap Güler, "Şehir dışından kargo ile ekmek isteyenler bile var" dedi.
Küllüoba Höyüğü'ndeki kazılarda ortaya çıkarılan 5 bin yıllık ekmek, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi tarafından üretiliyor. Halk Ekmek Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Serap Güler, mayıs ayından itibaren bu tarihi ürünün yoğun talep gördüğünü ve şehir dışından sipariş talepleri aldıklarını aktardı.
Kazılarda keşfedilen ve "yakılmış ilk ekmek örneği" olarak tanımlanan bu özel ekmek, orijinal içeriğiyle Halk Ekmek Fabrikası'nda hazırlanıyor. Ürün, mayıs ayında tanıtıldıktan sonra Eti Arkeoloji Müzesi'nde sergilenmeye başlamıştı.
Güler, Küllüoba ekmeğinin içerik bakımından tam bir benzerlik taşıdığını vurguladı. "5 bin yıl öncesinin ekmeğini yeniden üretiyoruz. Seyitgazi'deki bu tarihi ekmek analiz edilerek orijinal malzemeleriyle yapıyoruz. Başkanımız Ayşe Ünlüce'nin desteğiyle bu kültürel mirası halkımıza sunduk" diye konuştu.
Vatandaşlardan gelen geri dönüşlerin olumlu olduğunu belirten Güler, "Mayıs ayından bu yana büyük bir ilgi var. Gernik buğdayından elde edilen unlarla pratik yapıldığından, ürün sağlıklı. Başlangıçta günde 900 ekmek üretiyorduk, şimdi talebe göre günde yaklaşık 500 ekmek üretiyoruz. Hem lezzeti hem de tarihi değeri nedeniyle büyük bir memnuniyet var" ifadelerini kullandı.
Şehir dışından da taleplerin geldiğini dile getiren Güler, "Küllüoba ekmeğini kargoyla göndermemizi isteyen çok sayıda vatandaş arıyor. Ancak ürünümüz katkı maddesi içermediği için tazeliği sınırlı. Bu yüzden şu an için şehir dışına gönderim yapmamız mümkün değil. Vatandaşlarımız, ürünlerimizi Halk Ekmek büfelerinden ve üretici marketlerden temin edebilir" diye ekledi.
G günlük üretim kapasitelerinin bin ekmeğe kadar çıktığını kaydeden Güler, "Talep geldikçe üretimimizi artırabiliyoruz. Her gün talebe uygun şekilde üretim yapıyoruz. Küllüoba ekmeği artık Eskişehirli sofralarının vazgeçilmezi oldu ve bu ilgiden oldukça memnunuz" dedi.