KTÜ'den Doç. Dr. Çin'den kurban eti tüketim önerileri

KTÜ'den Doç. Dr. Çin'den kurban eti tüketim önerileri

KTÜ'den Doç. Dr. Nazlı Nur Aslan Çin, kurban etinin 12-24 saat buzdolabında dinlendirildikten sonra sebzelerle birlikte tüketilmesini ve pişirirken hayvansal yağ eklenmemesini önerdi.

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nazlı Nur Aslan Çin, yaklaşan Kurban Bayramı'nda kurban etinin tüketimi ve saklanması konusunda önemli tavsiyelerde bulundu. Özellikle bayram sabahı kahvaltılarında sıklıkla tüketilen kavurmanın sağlık açısından riskler taşıyabileceğini belirten Çin, ızgara, haşlama veya fırında pişirilmiş etin tercih edilmesini önerdi. Kesilen kurban etinin 12-24 saat buzdolabında dinlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Çin, kavurma yapılacaksa doymuş yağ eklenmeden, etin kendi yağıyla kısık ateşte ve az tuzla pişirilmesi gerektiğini söyledi.

Doç. Dr. Çin, etin yanında sebze ağırlıklı beslenmenin sindirimi kolaylaştırdığını belirterek, "Kesim yapılırken bulaş riskini önlemek için etin, ekmek ve sebzelerden ayrı bir tahta üzerinde kesilmesi en doğru adım olacaktır" dedi. Sadece etle kahvaltı yapılmaması gerektiğini, etin yanında brokoli, karnabahar, salatalık ve domates gibi sebzelerden oluşan çoban salata veya mevsim salatası tüketilmesinin önemine dikkat çekti. Limonlu salatanın demir emilimini artıracağını ve sindirimi kolaylaştıracağını belirten Çin, tam tahıllı ekmek, bulgur pilavı, ayran ve kefir gibi probiyotik içeriği yüksek içeceklerin de tüketilmesini önerdi.

Çin, kurban etinin pişirilmesi konusunda da uyarılarda bulundu. Etin yüksek ateşte, mangalda yakın mesafeden pişirilmesinin kanserojen bileşiklerin oluşmasına neden olduğunu belirten Çin, etin kendi yağının damlamasıyla pişirilmesi, yanmış kısımlarının tüketilmemesi ve tereyağı, kuyruk yağı gibi hayvansal yağların eklenmemesi gerektiğini vurguladı. Sakatat tüketiminde dikkatli olunması gerektiğini ifade eden Çin, karaciğerin homojen yapıda ve pamuksu görünümde olmasının hayvanın sağlıklı olduğunu gösterdiğini, en sağlıklı etin ise yağ oranı az, pembe ve parlak olan et olduğunu söyledi. Çin ayrıca, etin kesildikten sonra "ölüm katılığı" olarak adlandırılan sürecin tamamlanması gerektiğini, etin küçük parçalara bölünerek kıyma veya kavurma şeklinde tek kullanımlık porsiyonlar halinde buzlukta maksimum 6 ay saklanması gerektiğini de sözlerine ekledi. Buzluktan çıkarılan etin direkt sıcak suya veya dışarıda bekletilerek çözülmemesi, bir gece önce dolaptan çıkarılarak mikrodalgada veya buzdolabında çözdürülmesi gerektiğini belirten Çin, tekrar dondurmanın besin değerini düşürdüğünü ve mikrobiyolojik üremeyi artırdığı için kesinlikle yapılmaması gerektiğini vurguladı.

526241-2.jpg

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.