Kredilerle ilgili dikkat edilmesi gerekenler açıklandı

Kredilerle ilgili dikkat edilmesi gerekenler açıklandı
Kredi kullanmak isteyenleri dikkat etmesi gereken bazı noktalar bulunuyor. İşte ayrıntılar…

Posta Gazetesi’nden Bilal Turan’ın haberine göre, kredi kullanmak isteyenler için bazı kurallar bulunuyor. Kredi okuryazarlığı, bankaların değerlendirme yaparken aradığı şartlar hakkında bilgi sahibi olmak, kredi maliyetini karşılaştırabilmek, kredi ödemesinde izlenecek stratejiyi bilmek, kredi notunun önemini kavramak anlamına geliyor.

İŞTE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER:

İlk kural gelir-gider hesabı yapmak. Yani kredi çektiğinizde aylık ödeyebileceğiniz taksitleri dikkatlice belirlemeli ve kredi vadesini buna göre ayarlamalısınız. Aksi halde kredi geri ödemesinde yapılacak aksaklıklar, kredi notunuzu da etkileyeceğinden daha sonra kredi almanızı zorlaştırır. ‘Taksit/aylık gelir oranı’nın yüzde 40- 50’yi aşmamasına dikkat edin. 10 bin lira geliriniz varsa taksit 4-5 bin lirayı aşmamalı. Bu hesabı yaparken hesapta olmayan acil durumları da göz ardı etmeyin. Bu durumlara karşı ‘acil durum fonu’nuz olmalı.

Kredi başvurusu yapmadan önce tüm bankaların kredi şartlarını araştırmak ve en uygun bankadan yana tercih kullanmak en başta para kazanmanızı sağlar. Örneğin 30 bin lira ve 24 ay vadeli bir ihtiyaç kredisinde karşılaştırma yaparak kredi çekenin 5-6 bin lira civarı tasarruf imkanı bulunuyor. Çünkü şu sıralar aylık yüzde 2.05 veya yüzde 3 faizle kredi veren bankalar var. Yani makas farkı çok. Bunun için tek bir bankaya bağlı kalmadan iyi araştırma şart.

Kredi kullanırken genelde çalıştığımız, maaşımızın yattığı bankayı tercih ederiz. Ancak rekabetçi piyasada özellikle de daha küçük hacimli bankalar cazip imkanlar sunabiliyor. Tanışma veya hoş geldin faizli kredi ürünleri de düşük maliyetli olabiliyor. Bu nedenle farklı bankaları da denemelisiniz.

MALİYETİ ‘SIFIR’ OLAN

Tüketiciye maliyeti olmayan kredi olmaz. ‘Sıfır faizli’ veya ‘masrafsız’ gibi ilan edilen kredilerin de maliyeti vardır ve mutlaka diğer kredi seçenekleri ile karşılaştırmak gerekir. Karşılaştırma yaparken de tahsis ücreti, hayat sigortası gibi masraflarla vade sonunda toplam ne kadar ödeneceğini görmelisiniz.

SİGORTAYI PAS GEÇMEYİN

Kredi kullananın kredi borcunu geri ödeyememe riski ve ihtimali sigorta ettirilir. En yaygın kullanılan sigorta türü ise hayat sigortasıdır. Bu sigorta borcu ve geride kalanlara çıkabilecek olası faturaları teminat altına alıyor. Bu sigorta zorunlu değil. Ancak 400-500 lira gibi maliyetlerden kaçmak yerine her türlü ihtimali düşünerek bu sigortadan kaçınmayın. Ayrıca, sigorta yaptırana düşük faiz imkanı sağlandığı da oluyor.

KREDİ NOTUNUZU YÜKSEK TUTUN

Bankalarla olan ilişkinizde ödemelerinizi zamanında yapmanız aranızdaki güvenin kurulmasını sağlar. Bu durum kredi notunuzu da olumlu yönde etkiler ve ileride kredi çekmenizi başvurunuzun olumlu sonuçlanmasını kolaylaştırır. O nedenle yakın zamanda kredi başvurusunda bulunmak gibi bir niyetiniz varsa kredi notunuzu öğrenin. Notunuz yüksekse endişelenmenize gerek yok. Düşükse şunları yapın: Ek hesap kullanın, ödemeleri düzenli yapın, alışverişte kredi kartı kullanın, gecikmiş borçlarınız varsa kapatın, düşük limitli de olsa mutlaka kredili ürün kullanın.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.