Konya'daki Bedesten Çarşısı civarında bıçak bileyen Ali Sami Özemiş, dedesi ve babasından sonra çocuk yaşta başladığı mesleğini sürdürüyor. Özemiş, kurban keserken bıçağın bilenmiş olmasının önemine dikkat çekerek, kör bıçağın tehlikeli olduğunu, keskin bıçağın ise ustanın elinde sanata dönüştüğünü belirtti.
Bayram öncesi işlerinin yoğunlaştığını ifade eden Özemiş, 1942 yılında ustasından bıçak bilemeyi öğrenen dedesinden toruna mesleğin inceliklerini öğrenerek devam ettirdiklerini söyledi. Bıçak bileme işi ve bıçak satışının bir sene hızlı bir sene yavaş gittiğini belirten Özemiş, bu senenin yavaş olduğunu, geçen senenin ise daha hızlı geçtiğini dile getirdi. Özemiş, gelecek senenin daha hızlı olacağını tahmin ettiklerini de sözlerine ekledi.
Ali Sami Özemiş, "Sabah 8'de işe başlıyoruz, kurbana bir hafta kala gece 2-3'e kadar bıçak bileme işi yapıyoruz. Bıçak bilenmezse büyükbaş bir kurban yerinden kalkar, ortalığı dağıtabilir. Yaralanmalara sebebiyet verebilir. Bir aydan beri burada bıçak biliyoruz ama vatandaşlarımızın çoğu son günlere bırakıyor. Vatandaşlarımız bir ay kala gelip getirmeye başlasınlar" dedi. Bıçak bileme ücretinin 30 lira olduğunu belirten Özemiş, satırların 60 liradan başladığını, ağzının bozukluğuna göre 70-80 lira olduğunu söyledi. Et makinesi takımlarının ise en büyüğünün 120 lira, küçük orta boyun 100 lira olduğunu ifade etti. Bayram öncesi bıçaklarını hazırlayan vatandaşlar ise kurbanlarını keseceklerini belirterek, Türk milletinin ve bütün İslam aleminin Kurban Bayramı'nı tebrik etti.
