Kızılinler bal kabağı panayırı geliyor!

Kızılinler bal kabağı panayırı geliyor!

Tepebaşı, coğrafi işaretli bal kabaklarını tanıtmak için büyük bir etkinlik düzenliyor.

(ESKİŞEHİR) - Tepebaşı Belediyesi, Kızılinler Mahallesi'nde ata tohumu kullanılarak üretilen bal kabaklarını tanıtmak ve yaygınlaştırmak için 3. Kızılinler Bal Kabağı Panayırı'nı düzenliyor. Bu yılki panayırda, hasat edilen coğrafi işaretli bal kabakları sergilenecek.

Tepebaşı Belediyesi, her mahallenin özgün ürünlerini ön plana çıkarmayı hedefleyerek etkinliklerine devam ediyor. Kızılinler Mahallesi'nde, ata tohumu ile üretilen bu özel bal kabaklarının tanıtılacağı panayırın bu yıl üçüncüsü gerçekleştirilecek.

Kızılinler Mahallesi'ndeki üreticiler, kendi bahçe ve tarlalarında yetiştirdikleri bal kabaklarını tanıtmaktan mutluluk duyuyor. Ayrıca, Eskişehir Ticaret Borsası aracılığıyla aldıkları coğrafi işaretin gururunu yaşıyorlar.

"Birçok il bal kabağını gelip buradan alıyor"

Kızılinler'de yaşayan emekli öğretmen Mustafa Aydın, "1938 doğumluyum ve Kızılinler’de doğup büyüdüm. Bu köy 1881 yılında büyük dedemin başkanlığında Bulgaristan’dan gelmişler. Burayı seçmeleri büyük kazanç sağlamış merkeze yakın olmasından dolayı ürettikleri ürünleri satma imkanı bulmuşlar. Bu köy bal kabağında önemli bir merkez. Birçok ilden gelip buradan alırlar. 1949 yılında su tutmaya başlayan Porsuk Barajının su vermesi, bal kabağındaki kaliteyi artırdı. Bu bal kabağının tohumunu Bulgaristan’dan getirip burada geliştirmişler" ifadelerini kullandı.

"Sofralarımızın olmazsa olmazı"

Yurdanur Tuna, "Bu bal kabaklarının özelliği dayanıklı ve kestaneli olmaları. Pişirildiğinde kestane tadı alınıyor. Çorbası ve tatlısı yapılıyor. İç dolgu malzemesi olarak kullanılıyor. Bal kabağı evlerimizin vazgeçilmezi. Ben bunun cipsini yapıp denemek istiyorum. Daha sonra bunu geliştirmek istiyorum. Coğrafi işaret aldığımız için çok mutluyum. Köyümün kabağının tescillenmesi onur verici" şeklinde konuştu.

Atalarımızdan gelen bir ürün

Aile boyu çiftçilik yapan Emine Ünlüer, "Biz burada bal kabağı üreticiliği yapıyoruz. Coğrafi işaretimizi de aldık bu nedenle çok mutluyuz. Bizim bal kabağımız ata tohumudur. Başka tohum kullanmayız. Ekim ayında da hasat ederiz. Bizim kabağımız hem çok dayanıklıdır hem de çok lezzetlidir. Biz sofralarımızdan eksik etmeyiz. Atalarımızdan gelen bir üründür" dedi.

"Bal kabağının dayanıklılığı toprağımızdan geliyor"

İbrahim Gençtürk, "Neredeyse doğduğumdan beri bal kabağı üretiyoruz. Ata tohumu kullanıyoruz. Bal kabağının dayanıklılığı bizim toprağımızdan geliyor. Hem dayanıklı hem de lezzetli oluyor" diyerek düşüncelerini paylaştı.

"Panayır bize çok şey kattı"

Nermin Gençtürk, "Tepebaşı Belediyesi tarafından iki yıldır panayır düzenleniyor. Bu yıl üçüncüsü gerçekleştirilecek. Bize çok şey kattı. Ürünlerimizi tanıttık, ürünlerimizi sattık. Bal kabağının daha fazla tanınmasına neden oldu. Bu nedenle Tepebaşı belediye başkanımız Ahmet Ataç’a ve ekibine teşekkür ediyorum. Ürünlerimizi panayırda da satmamıza imkan sağladılar" ifadelerini kullandı.

"Bal kabağı bizim için ata sporu"

Bal kabaklarının kendileri için Ata sporu olduğunu vurgulayan Semih Eken, "Eskiden bal kabağımızın tanıtımını yapmakta zorlanıyorduk. Ama Tepebaşı Belediyesi tarafından bu yıl üçüncüsü yapılacak panayır sayesinde daha fazla tanınmaya başladı. Bu sayede bana Eskişehir’in lüks restoranlarından ulaşıp bal kabağı talep ettiler. Bundan dolayı çok memnunum. Bal kabağının tanıtımında emeği olan başta Tepebaşı Belediye Başkanımız Ahmet Ataç olmak üzere tüm emeği geçenlere teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.

Kızılinler Muhtarı Halil İbrahim Can ise şunları söyledi:

Coğrafi işareti kısa sürede aldık

"Bu sene bal kabağı panayırımızın üçüncüsünü düzenleniyor. Panayırımıza tüm Eskişehirlileri bekliyoruz. Bal kabağını birçok yerde tanırlar, bilirler. Her yıl olduğu gibi üretimimiz devam ediyor. Bu yıl da üretimimizi gerçekleştirdik. Coğrafi şartlar, iklim koşulları zayıf bir yıl geçirdik ama mahallemizin Porsuk vadisinde olması dolayısıyla güzel bir ürün elde ettik. Tepebaşı Belediye Başkanımız Ahmet Ataç’ın, belediye yetkililerinin ve Tepebaşı Kırsal Kalkınma Kurulu Başkanımız Mehmet Kızılinler’in de teşvikleriyle Eskişehir Ticaret Borsası aracılığıyla coğrafi işaret talebinde bulunduk. Coğrafi işareti kısa sürede aldık. Bunun da en önemli nedeni kabağımızın kendine özgü özellikleri olmasıydı. Bundan sonra bal kabağını çeşitli olarak farklı yerlerde göreceğiz. Zincir marketlerde ürünümüz olacak ve çiftçilerimizin isimlerini görecekler."

Panayıra davet

Mahalle sakinleri ve üreticilerden Fehmi Serhan, bal kabakları üzerine manisini okurken, çiftçilik yapan Ömer Akkaş ve Mustafa Korpınar, tüm Eskişehirlileri, 25 Ekim Cumartesi günü 12.00-16.00 saatleri arasında gerçekleşecek 3. Kızılinler Bal Kabağı Panayırı'na davet etti.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.