Medipol Sağlık Grubu Hafıza Merkezi Diyetisyeni Beyza Tağraf, kefir tüketiminin Alzheimer hastalığına karşı koruyucu etkilerinin olabileceğini belirtti. Son zamanlardaki bilimsel çalışmalar, kefirin bağırsak iltihaplanmasını baskılayarak nöroinflamasyonu azaltabileceğini gösteriyor. Ancak Tağraf, yalnızca kefir tüketiminin yeterli olmadığını, genel sağlık durumunun da optimize edilmesi gerektiğini vurguladı.
Tağraf, bağırsak iltihabının Alzheimer'ın gelişiminde önemli bir faktör olduğunu ve kefirin bu iltihabı baskılayarak nöroinflamasyonu azaltmada yardımcı olabileceğini açıkladı. 'Alzheimer'ı çatısı delik bir ev gibi düşünün' diyen Tağraf, tamir için tüm delikleri kapatmak gerektiğini, yani inflamasyonun yanı sıra diğer faktörlere de odaklanılması gerektiğini ifade etti. Bütüncül bir yaklaşımın ve multidisipliner bir anlayışın önemini vurguladı.
Diyetisyen Tağraf, Alzheimer şüphesiyle gelen hastalarda sadece tek bir tedavi yöntemine odaklanmadıklarını, medikal tedavi, beslenme düzenlemesi, beyin uyarımı ve bilişsel rehabilitasyon gibi farklı yaklaşımları bir arada kullandıklarını belirtti. Kefirin faydalı olduğunu ancak etkisini görmek için genel sağlık durumunun iyileştirilmesinin şart olduğunu dile getirdi. Sağlıklı beslenme, fiziksel aktivite ve zihinsel faaliyetlerin Alzheimer riskini azaltmada önemli rol oynadığını ekledi.
