Karabük Üniversitesi (KBÜ) Gastronomi Kulübü, Safranbolu'da "Safran Tarifnamesi Projesi"ni hayata geçirdi. Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın Üniversite Öğrenci Kulüpleri Proje Destek Programı (ÜNİDES) kapsamında desteklenen proje, safranın bilimsel ve gastronomik yönlerini tanıtmayı amaçlıyor. KBÜ, ÜNİDES programında dört dönem sonunda 113 projeyle Türkiye birincisi oldu.
Etkinlik, İmren Lokum İmalathanesi'nde "Safranlı Lokum Yapımı" atölyesiyle başladı. Daha sonra Safranova Etkinlik Mutfağı'nda açılış programı ve paneller düzenlendi. Safranın gastronomideki yeri, sağlık üzerindeki etkileri ve turizm potansiyeli gibi konular ele alındı. Safranbolu Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin Avni Kırmacı, Safranbolu İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Akgün, Safranbolu Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Erol Altuntepe, Eflani MYO Aşçılık Programı Bölüm Başkanı Öğr. Gör. Tolgahan Tabak, Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Dr. Hayrettin Mutlu, Medikal Şef Emrah Fandaklı ve Türkiye Aşçılar ve Şefler Federasyonu Karabük Temsilcisi Şebnem Urgancıoğlu etkinlikte konuşmacı olarak yer aldı.
"Safran Sahnesi" panelinde Prof. Dr. Kırmacı, Dr. Mutlu ve Şef Fandaklı öğrencilerin sorularını yanıtladı. Şef Fandaklı eşliğinde safranlı çay, mıhlama, pilav, zerde ve limonata yapımı gerçekleştirildi. Proje, safranın bilinçli kullanımını teşvik etmenin yanı sıra gastronomi turizmi, yerel üretim ve kültürel miras bilincine katkı sağlamayı hedefliyor.
