Kayseri Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Ercan Aras, yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde önemli uyarılarda bulundu. Kurban Bayramı'nın dini bir vecibe olduğunu hatırlatan Aras, kurbanlık hayvan seçerken dikkat edilmesi gereken fiziksel özellikler konusunda vatandaşları bilgilendirdi.
Aras, büyükbaş hayvanlarda körlük, topallık ve boynuzların kesik olmaması gibi hususlara dikkat çekerek, bu özelliklere sahip hayvanların kurban olamayacağını belirtti. Ayrıca, kurbanlık hayvanların 2 yaşını doldurmuş olmasının da önemli bir kriter olduğunu vurguladı. Vatandaşların bu konuda veterinerlerden veya bilgili kişilerden destek alabileceğini ifade eden Aras, kurban kesmenin amacının dini vecibeleri yerine getirmek olduğunu ve hayvanın vasıflarına uygun olması gerektiğini söyledi. Canlı kilogram kesim parçalama fiyatının 300-310 bin TL, hisse fiyatının ise 20-35 bin TL civarında olduğunu belirten Aras, hisse sayısının azalmasının fiyata da yansıyacağını ifade etti.
Kurbanın sosyal boyutuna da değinen Aras, esas amacın ihtiyaç sahiplerine kurban eti dağıtmak olduğunu ve bağış yaparak kolaya kaçılmaması gerektiğini söyledi. Kurbanı tatil olarak görmemek gerektiğini vurgulayan Aras, bazı kişilerin 5 bin liraya yurt dışında kurban bağışı yapıp kalan parayla tatile çıktığını ve bunun geleneklerin unutulmasına yol açtığını belirtti. İnsanların yurt dışında bağış yapıp evine 3-5 kilo et alarak dini sorumluluktan kurtulduğunu düşündüğünü eleştiren Aras, asıl amacın dini vecibeleri doğru bir şekilde yerine getirmek ve yaygınlaştırmak olduğunu ifade etti. Dernek, vakıf veya marketlerin 1 günde 2 bin hayvanı paketler halinde nasıl dağıttığını sorgulayan Aras, vatandaşların kurbanlarını kendileri görerek almaları ve bilmedikleri yerlerden kurban almamaları konusunda uyardı.
