Kayseri Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Çakı: Kayseri sütleri kalitede zirvede

Kayseri Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Çakı: Kayseri sütleri kalitede zirvede

Kayseri Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Güney Çakı, Kayseri sütlerinin kalitede en yüksek değere sahip olduğunu ve günlük 500 ton süt üretildiğini açıkladı.

Kayseri Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Güney Çakı, Süt Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, Kayseri bölgesindeki sütlerin kalite açısından en yüksek değere sahip olduğunu belirtti. Çakı, süt kalitesini belirleyen bakteri oranı, somatik hücre, protein ve yağ oranı gibi değerlerin Kayseri bölgesinde en iyi seviyede olduğunu vurgulayarak, tüm üreticilere teşekkür etti.

Soğuk süt zinciri ve ideal süt değerleri sayesinde, Kayseri civarındaki illerde faaliyet gösteren süt işleme tesislerinin bölgedeki sütleri tercih ettiğini ifade eden Çakı, çiftliklerde sütlerin soğutulmasına büyük önem verdiklerini söyledi. Kayseri'de süt sığırcılığının ve süt endüstrisinin gelişimi için büyük bir süt işleme fabrikasına ihtiyaç duyulduğunu belirten Çakı, süt simsarlarının bölgedeki süt üretimini olumsuz etkileyen bir tehlike olduğuna dikkat çekti.

Kayseri Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği'nin markası olan Hunat'ın yerli ve milli bir marka olduğunu vurgulayan Çakı, tüm tüketicileri Hunat ürünlerini tüketmeye davet etti. Kayseri'nin sütünün en az yüzde 50'sinin mamul hale getirilmesinin hedeflendiğini belirten Çakı, Birliğin süt ürünü alıp pazarlaması ve bir kısmını mamul hale getirmesi sayesinde üreticilerin sütlerini nereye satacakları konusunda endişelenmediklerini ifade etti. Çevre Günü'ne de değinen Çakı, çiftçilerin çevreye zarar verdiği düşüncesinin aksine en büyük çevrecinin çiftçiler olduğunu söyledi. Üretimi artırmak için kullanılan kimyasalların azaltılması gerektiğini belirten Çakı, süt üreticisinin sürdürülebilirliği için 1,5-2,5 kilo yem karşılığında 1 kilo süt fiyatının gerekli olduğunu ve bu rakamların asgari ücret gibi bir değer taşıdığını vurguladı.

Çakı, "Kayseri Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği'ne kayıtlı bin işletmede 65 bin büyükbaş hayvan bulunmaktadır ve Kayseri'de günlük süt üretimi 500 tondur. Birlik olarak, Kayseri'de üretilen sütün günlük 150 tonunun pazarlamasına ve değerlendirilmesine katkı sağlamak için 60 araç ve 70 personelle üreticilere 7 gün 24 saat hizmet veriyoruz" dedi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.