Samsun'un Kavak ilçesinde "topraktan çıkan altın" olarak adlandırılan salebin hasadı başladı. Kilosu 3 bin TL'ye kadar çıkan salep, üreticisine yüksek kazanç sağlarken pazarda da büyük ilgi görüyor. Hasat etkinliği, Kavak ilçesi Çakallı Mahallesi Çakıyeri mevkisindeki Salep Uygulama Merkezi'nde gerçekleştirildi.
Üreticiler, salebin yüksek glikomannan oranı nedeniyle değerinin her geçen gün arttığını belirterek, bir dönüm salep arazisinden yaklaşık 2,5 milyon TL'ye yakın gelir elde edildiğini ifade etti. Üreticiler ayrıca, bu ürünün hem ekonomik açıdan hem de doğal ürün olarak büyük bir potansiyel taşıdığının altını çizdi. Salep üreticisi Murat Kayacı, soğuklar nedeniyle hasadın geçen senelere göre daha geç başladığını, Nisan sonu yerine 8 Mayıs'ta hasada başladıklarını söyledi. Kayacı, bölgede 150 bin adet salep olduğunu ve Kavak salebinin dağlık bölge olması sebebiyle yüksek glikomannan oranına sahip olduğunu, bu nedenle tercih edildiğini belirtti. Ayrıca, Kavak'ta ekili arazi azlığı nedeniyle boş arazilerin çoğunun salep ekimi için kullanıldığını da sözlerine ekledi.
Bir diğer salep üreticisi Ömer Aktaş ise, hasadın Mayıs ortasından Haziran 15'ine kadar sürdüğünü, hava sıcaklığıyla yumruların kurumaya başladığı için ana yumrunun neslinin devamı adına hasadın bu dönemde yapılması gerektiğini açıkladı. Aktaş, Kavak salebinin tercih edilme sebebinin, doğası ve toprağıyla ilgili olduğunu, havası ve suyuyla doğasının hiç bozulmadığını ve bu nedenle doğada bulunan kuşburnu, kızılcık gibi bitkilerin de burada yetiştiğini ifade etti. Prof. Dr. Ömer Çalışkan, Samsun'un 20'nin üzerinde salep türüne ev sahipliği yaptığını ve deniz seviyesinden bin 500 rakıma kadar farklı ekolojik bölgelerinin bulunduğunu belirterek, bu çeşitliliğin üretimde avantaj sağladığını söyledi. Çalışkan, Samsun'un salep fidesi ve tohumu konusunda marka haline geldiğini ve Türkiye'nin her yerine buradan fide ve tohum nakledildiğini de sözlerine ekledi. Hasat şenliği, salep içeceği ikramıyla sona erdi.
