Karadeniz'in 'deli bal'ı dört yılda bir hasat ediliyor

Karadeniz'in 'deli bal'ı dört yılda bir hasat ediliyor

Karadeniz'in yüksek kesimlerinde mayıs ve haziran aylarında açan orman gülü çiçeğinden üretilen 'deli bal', dört yılda bir hasat ediliyor ve antibiyotik etkisiyle biliniyor.

Karadeniz'in yüksek kesimlerinde, orman gülü çiçeğinden elde edilen ve halk arasında "deli bal" olarak adlandırılan özel bir bal türü, sadece dört yılda bir hasat edilebiliyor. Mayıs ve haziran aylarında açan orman gülünden üretilen bu bal, antibiyotik etkisiyle birçok hastalığa iyi geliyor ancak yanlış ve aşırı tüketildiğinde sağlık sorunlarına yol açabiliyor.

Giresun'un Güce ilçesine bağlı Boncukçukur köyünde, asırlık çardaklarda geleneksel yöntemlerle üretilen deli bal, yöre halkı için önemli bir şifa kaynağı. Köyde üçüncü kuşak bal üreticisi olan Cabir Fazlı, orman gülü çiçeğinden elde edilen balın doğal bir antibiyotik olduğunu belirtiyor. Fazlı, hasadın genellikle mayıs ayının 15'inde başladığını ve "çardak sistemi" adı verilen 500 yıllık yöntemle arıların yaban hayvanlarından korunduğunu ifade ediyor.

Deli balın şifalı etkilerine değinen arıcılardan Ali Caman ise, orman gülü bitkisindeki "grayanotoksin" maddesinin bala geçerek doğal antibiyotik etkisi yarattığını belirtiyor. Caman, az miktarda tüketildiğinde bronşit, tansiyon ve şeker hastalarına faydalı olduğunu, ancak fazla tüketiminin sağlık sorunlarına yol açabileceği konusunda uyarıyor. Bal üreticisi Şenol Türedi ise, deli balın en son dört yıl önce verimli bir şekilde üretildiğini, orman gülü, taflan ve kestane bitkilerinin aynı anda çiçek açmasıyla oluştuğunu ve özellikle tansiyon düşürücü etkisiyle bilindiğini, ancak ölçülü tüketilmesi gerektiğini vurguluyor.

527708-2.jpg

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.