Manisa Büyükşehir Belediyesi'nin düzenlediği "Sürdürülebilir Manisa Zirvesi", Türkiye'nin çeşitli bölgelerinden akademisyenleri, sivil toplum kuruluşlarını, iş dünyasını ve yerel yönetimleri bir araya getirdi. 2 Haziran 2025'te "Gıda Güvenliği için Jeotermal Seracılık" oturumunda konuşan Jeotermal Enerji Derneği (JED) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kındap, Türkiye'nin jeotermal seracılık potansiyelini değerlendirdi.
Kındap, pandemi sonrasında ülkelerin sağlıklı gıdaya erişimin önemini daha iyi anladığını ve jeotermal seracılığa olan ilginin arttığını belirtti. Türkiye'nin bu alanda öncü olduğunu vurgulayan Kındap, 7 bin dönümlük mevcut jeotermal sera alanının, 150 bin dönümlük potansiyelin çok altında olduğunu ifade etti. Türkiye'nin bu kapasiteyle dünyada 7'inci, Avrupa'da ise 1'inci sırada olduğunu söyledi. Tarım ve Orman Bakanlığı'nın Organize Tarım Bölgeleri (OTB) projelerini desteklediklerini belirten Kındap, 2024'te 5 yeni projeyle OTB sayısının 43'e çıktığını ve 22 Bitkisel OTB'nin 14'ünün jeotermal kaynaklı olduğunu açıkladı.
Kındap, Türkiye'nin 10 yıl içinde 100 bin dönüm jeotermal sera alanına ulaşabileceğini, OTB'lerde 30 bin dönüm potansiyel bulunduğunu ve OTB'lerin jeotermal kaynaklara yakın olmasının önemini vurguladı. Jeotermal seracılığın üretim maliyetlerini düşürdüğünü, rekabet avantajı sağladığını ve 12 ay kesintisiz üretim imkanı sunduğunu belirten Kındap, Türkiye'nin bu alanda lider ülkeler arasında yer alabileceğini ifade etti. Ayrıca, yakın gelecekte jeotermal seralarda tropikal meyvelerden süs bitkilerine kadar çeşitli ürünlerin yetiştirileceğini öngördü. Türkiye'nin 62 bin MW'lık jeotermal potansiyelinin 1733 MW'lık kısmının elektrik üretiminde kullanıldığını, toplam tüketimin ise 7 bin MW civarında olduğunu ve bu tüketimin potansiyelin sadece yüzde 11'i olduğunu sözlerine ekledi.
