İzmir Bergama 80'inci Yıl Cumhuriyet Ortaokulu'nda, Beden Eğitimi Öğretmeni Murat Paçacıoğlu ve 20 öğrencisi, "Yağmur Suyu Hasadı, Çiğ Sebze Meyveden Katı ve Sıvı Gübre Üretimi Projesi"ni başlattı. Geçen yaz okul bahçesindeki 59 ağaçtan 4'ü susuzluktan kuruduktan sonra harekete geçen öğretmen ve öğrenciler, okul otoparkının 67 metrekarelik çatısından akan yağmur sularını depolar aracılığıyla biriktirdi.
Son 3 yağışta toplamda 4,2 ton su toplandı. Bu su, yaz aylarında 3 ay boyunca okul bahçesindeki ağaçları sulamak için kullanılacak. Projenin bir diğer ayağında ise çiğ sebze ve meyve atıklarından katı ve sıvı organik gübre üretilerek, ağaçların doğal yollarla beslenmesi sağlanıyor. Projenin yaklaşık maliyeti 10 bin lira.
Paçacıoğlu, küresel iklim krizi ve susuzluk nedeniyle geçen yaz 4 ağacı kesmek zorunda kaldıklarını belirterek, projenin amacını anlattı. Paçacıoğlu, "Kışın yağan yağmur sularını toplayıp yazın ağaçlarımızı sulamak, ağaçlarımızı bir daha kesmeye fırsat vermemek için projeye başladık. 67 metrekare yüzey alanında 3 yağmur döneminde 4,2 ton su topladık. Suyun olmadığı zamanda haftada 6 litre suyla 12 hafta ağaçlarımızı sulayacağız" dedi. Projenin herkes tarafından uygulanabileceğini vurgulayan Paçacıoğlu, hem şebeke suyu kullanımının azalacağını hem de ağaçların susuz kalmayacağını söyledi. Projede yer alan 8'inci sınıf öğrencisi İlknur Çetin, bahçede 55 ağaç olduğunu ve geçen sene kuruyan ağaçlar nedeniyle bu projeyi düşündüklerini ifade etti. Çetin, ağaçların artık haftada bir veya iki kez sulandığını belirtti. Bir diğer 8'inci sınıf öğrencisi Nisa Aykut ise yağmur suyu hasadı sürecini anlattı. Aykut, "Yağan yağmur suları, çatımızdaki oluklar ve borular sayesinde depolarımıza aktarılıyor. Depomuzda biriktirdiğimiz suları hortum ve vanalar sayesinde hidroforumuza aktarıyoruz. Suları daha uzak mesafelerdeki ağaçları sulamak amacıyla hidrofor kullanıyoruz" dedi. Ağaçların kurumasının üzücü olduğunu belirten Aykut, projenin yaygınlaşmasını umduğunu dile getirdi. 8'inci sınıf öğrencisi Nisa Gücüyeter, proje sayesinde doğaya ve ağaçlara katkı sunduğunu hissettiğini belirterek, ileride kendi bahçesinde de aynı uygulamayı kullanabileceğini söyledi. Gücüyeter, projenin su tasarrufu sağladığını ve geri dönüşümün önemini vurguladığını ifade etti. 5'inci sınıf öğrencisi Eylül Ceylan ise meyve ve sebzelerden gübre üretim sürecini anlattı. Ceylan, "Okulda gübre üretiyoruz. Bir kovanın içinde yağ hariç bütün mutfak atıklarını biriktiriyoruz, sonra üstüne kepek atıyoruz ve beklemeye alıyoruz. 2 hafta sonra gübreye dönüşüyor" dedi. Ceylan, evde ailesiyle de mutfak atıklarını biriktirerek hem atıkları azalttıklarını hem de tarlalarına organik gübre sağladıklarını söyledi.
