İzmir'de kurbanlık fiyatları 25 bin liradan başlıyor

İzmir'de kurbanlık fiyatları 25 bin liradan başlıyor

İzmir'deki kurban pazarlarında hareketlilik başlarken, küçükbaş kurbanlık fiyatları 25 bin liradan, büyükbaş kurbanlık fiyatları ise 200 bin liradan başlıyor.

Kurban Bayramı yaklaşırken, İzmir'deki kurban pazarlarında hareketlilik gözleniyor. Türkiye'nin çeşitli illerinden getirilen büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar, satışa sunuluyor. Karşıyaka Örnekköy Mahallesi'ndeki Kurban Satış Merkezi'nde küçükbaş hayvanların fiyatları 25 bin ile 40 bin lira arasında değişirken, büyükbaş hayvanların fiyatları ise 200 bin ile 350 bin lira arasında değişiyor.

39 yaşındaki, evli ve 3 çocuk babası kurban satıcısı Emin Öztürk, doğru kurbanlık seçiminin püf noktalarını anlattı. Çocukluğundan beri besicilikle uğraştığını belirten Öztürk, vatandaşların randıman almak için zayıf hayvanlardan kaçınmaları gerektiğini vurguladı. Kilolu hayvanların daha lezzetli olduğunu söyleyen Öztürk, tüylerin düz olmasına, diken gibi olmamasına ve Bakanlık onaylı küpeli olmasına dikkat edilmesi gerektiğini belirtti. Küpelerde kurbanlığın tüm bilgilerinin bulunduğunu ifade eden Öztürk, alttaki ön tarafta bulunan iki dişin büyük olmasının kurbanlık için uygun olduğunu gösterdiğini söyledi. Satışların iyi gittiğini belirten Öztürk, getirdiği 25 büyükbaş hayvandan sadece 3'ünün kaldığını ifade etti.

Gıda Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Toprak, kurban etinin kesimden hemen sonra buzdolabına konulmaması gerektiğini, önce hızlıca ortam sıcaklığına getirilmesi gerektiğini belirtti. Bunun hem etin sağlıklı kalması hem de buzdolabı ısısının yükselmemesi için önemli olduğunu vurgulayan Toprak, etin üst üste istiflenmesi ve hemen buzdolabına konulması durumunda hava alamayacağı için yeşillenme oluşabileceğini ve bunun da gıda zehirlenmesine yol açabileceğini söyledi. Toprak ayrıca, yeşillenmiş etin kesinlikle tüketilmemesi gerektiğini, kesilen hayvanın etinin ölüm sertliğinin geçmesi için 24 saat dinlendirilmesi gerektiğini, kuşbaşı veya normal etin buzdolabında 3-4 gün, kıymanın ise en fazla 1-2 gün saklanabileceğini belirtti. Çözülen etin tekrar dondurulmaması gerektiğini de ekledi. 49 yaşındaki, evli ve 3 çocuk babası kasap Ertuğrul Sönmez ise kurban kesiminin işin ehli kişilere yaptırılması ve etin usulüne uygun işlenmesi gerektiğini söyledi. Sönmez, bazı kişilerin etin farklı bölgelerini yanlış şekilde kullanarak ziyan ettiklerini belirterek, kaburga, döş, but ve sırt bölgelerinin kullanım şekilleri hakkında bilgi verdi ve kurban etlerinin daha iyi değerlendirilmesi için kasaplara götürülmesi tavsiyesinde bulundu.

516505-2.jpg

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.