Kurban Bayramı'nın yaklaşmasıyla İzmir'de bıçak bileme ustalarının işleri arttı. Kemeraltı Çarşısı'ndaki ustalar, vatandaşların bayram öncesi bıçak bileme taleplerini karşılamak için yoğun mesai harcıyor.
Bıçak bileme ustası Süleyman Akdemir, bayram yoğunluğundan dolayı günde 200-250 bıçak bilediklerini belirtti. Akdemir, bilinçsiz bileme işleminin bıçaklara zarar verebileceği konusunda uyardı. Sokakta rastgele yapılan bileme işlemlerinin bıçakların suyunu kaçırdığını ve açılarını bozduğunu ifade eden Akdemir, "Bilinçli kişilere bıçak bileme yaptırın" dedi. Akdemir ayrıca, bıçağın 70-80 derece üzerinde bilenmesi gerektiğini, buna dikkat eden kişi sayısının az olduğunu söyledi.
Usta Akdemir, kurban bıçaklarının çok sert veya çok yumuşak olmaması gerektiğini vurguladı. Kurban bıçaklarının fiyatlarının 500 TL'den başladığını, özel istek üzerine bin, bin 500 TL'ye kadar çıkabildiğini, piyasada ise 20-30 bin TL'ye kadar bıçaklar bulunduğunu açıkladı. 50-100 TL'ye satılan kalitesiz bıçakların kurban kesiminde kullanılmasını önermediklerini belirten Akdemir, bu bıçakların hayvanlara eziyet edebileceğini ve çabuk köreldiğini sözlerine ekledi.
