Brokoli, lif, C ve K vitaminleri, demir ve potasyum gibi birçok besin içerir. Ayrıca diğer sebzelerden daha fazla protein içeriyor.Brokoli, lahana, karalahana, karnabahar ve Brüksel lahanası ile akraba olan turpgillerden bir sebzedir. Bu sebzeler sağlığa yararlı etkileri ile bilinir.
Brokoli çig de yenebiliyor. İçeriğinde yüzde 90 su, yüzde 7 karbonhidrat ve yüzde 3 protein bulunuyor.
Brokoli gerçek anlamda lif ve şekerden oluşuyor. Lif, sağlıklı bir diyetin önemli bir parçası. Proteinler, vücudun hem büyümesi hem de güçlenmesi için gerekli olan vücudun yapı taşları. Brokoli de protein de mevcut.
Brokoli de vitamin ve minerallerde var. K1 vitamini, kanın pıhtılaşması için önemli. B9 vitamini, doku büyümesi ve hücre fonksiyonu için gerekli.
Brokolinin içeriğinde bulunan Potasyum, tansiyon kontrolü ve kalp hastalıklarının önlenmesi için ideal.
Brokoli de ayrıca Manganez, Demir de bulunuyor. DEmir kemiklerin güçlü kalmasını sağlıyor.
BROKOLİNİN EN ÖNEMLİ ÜÇ FAYDASI
Brokoli gibi turpgil sebzeler, genellikle keskin tatlarından sorumlu olan kükürtlü bileşikler içerir. Bu biyoaktif bileşikler birçok sağlık yararına sahip. Brokoli, kansere karşı koruduğuna inanılan bileşiklerle yüklü. Bazı araştırmalar bunu kanıtladı.
Brokoli kolesterolü düşürüyor. Bu etki, kalp hastalığı ve kanser riskini azaltır.
Brokolinin diğer bir faydası gözlere iyi gelmesi. Vücutta A vitaminine dönülen beta karoten içerir. Bu sebze düşük A vitamini alımı olanlarda göz sağlığına destek olur.