Antalya'nın İbradı ilçesine bağlı Ürünlü Mahallesi'nde, 800 rakımda bulunan siyah ve beyaz incir bahçeleri yeni sezona hazırlanıyor. Üreticiler, hastalık, zararlı ve yabancı otlarla mücadele etmek için bahçelerde son bakımları yapıyor.
Geçen yıl ağaçlarda yapılan sert budama nedeniyle rekoltenin düşük olduğunu belirten üreticiler, bu yıl yüksek rekolte bekliyor. İncir hasadının Ağustos ayında başlaması planlanıyor. Antalya'nın en kaliteli incirlerinin yetiştiği Ürünlü Mahallesi'nde, 800 rakımlı bahçelerde çalışmalar devam ederken, ilekleme çalışmaları ise Haziran ayı içerisinde yapılacak.
Ürünlü Mahallesi'nde incir yetiştiren Mesut Şanlı, geçen yılki hasattan sonra incir ağaçlarının güz bakımını, budama ve gübreleme işlemlerini gerçekleştirdiklerini söyledi. İlkbahar döneminde ise ot mücadelesi yaptıklarını belirten Şanlı, "Hasat sezonu yapılan bakım ve gübreleme çok önemlidir. İncir bahçelerinde toprağı işleyerek havalanmasını sağlamak, bahçeyi yabancı otlardan arındırmak ve hasada hazırlamak gerekiyor. Bahçeleri sonbaharda ve ilkbaharda en az iki kez sürüyoruz. Bahçeye bakmazsan iyi ürün alamazsın" dedi. Şanlı ayrıca, kimyasal gübre kullanmadıklarını, kışın ağaçlara yanmış hayvan gübresi verdiklerini belirtti. Şanlı, bu yıl bahar yağmurlarının iyi geçtiğini ve her geçen yıl daha kaliteli ve büyük incir yetiştirdiklerini ifade ederek, "Geçen yıl ağaçları sert budamadan dolayı rekoltede düşüş oldu. Bu yıl ürünün geçen yıla göre daha iyi olacağını düşünüyoruz. Önümüzdeki ay askılarını asacağız. Ağustos ayı içerisinde beyaz incir ile hasada başlayacağız. Ağustos ayının ortalarında ise Bursa siyah incir hasadına geçeceğiz" diye konuştu. Köyde yaklaşık 8-10 bin civarında yerli incir ağacı, 2-3 bin civarında ise Bursa siyah incir ağacı bulunduğunu ve incir yetiştiriciliğinin her geçen yıl arttığını sözlerine ekledi.
