Hopa'da çay üreticileri alım fiyatlarına tepki gösterdi: "Parmaklarım çalışmaktan nasır tuttu, bize ne kaldı?"

Hopa'da çay üreticileri alım fiyatlarına tepki gösterdi: "Parmaklarım çalışmaktan nasır tuttu, bize ne kaldı?"

Artvin'in Hopa ilçesinde çay üreticileri, düşük alım fiyatları ve artan maliyetler nedeniyle zor durumda olduklarını belirterek yetkililere seslendi.

"Parmaklarım çalışmaktan nasır tuttu, bize ne kaldı?"

Artvin'in Hopa ilçesinde çay üreticileri, düşük çay alım fiyatlarına ve ekonomik zorluklara tepki gösterdi. Üreticiler, artan maliyetler karşısında çaydan kazanç elde edemediklerini belirterek yetkililere seslendi. 55 yaşındaki bir çay üreticisi, "Parmaklarıma bakın, çalışmaktan nasır tuttu. İşçi tutuyoruz ama yine de yetmiyor." diyerek yaşadıkları zorluğu dile getirdi.

Üretici, dedelerinin zorluklarla devleti kurduğunu ancak şimdi kendilerinin bu halde olduklarını ifade ederek, "Dün çayı 16 liradan sattık, işçiye 10 lira verdik. Bize ne kaldı? Lütfen artık sesimizi duyun." şeklinde konuştu. Çay üreticisi Günaydın Balcı ise ÇAYKUR'un kota uygulaması nedeniyle ürünlerini özel sektöre satmak zorunda kaldıklarını belirterek, "Ver Kurtul" adlı bir firmanın çayı 16-17 liradan aldığını, oysa 25 liraya satmaları gerektiğini söyledi.

Balcı, Gürcü işçilere 11 lira verdiklerini, yemek, barınma ve duş masraflarının da kendilerinden çıktığını belirterek, geriye 7-8 lira kaldığını ve artık torunlarına çikolata bile alamadıklarını ifade etti. Pembe Yalçın isimli bir başka çay üreticisi, işçilerin günlük ücretlerinin yüksekliğine dikkat çekerek, "İşçiler çok para alıyor. Biz bu yükün altından kalkamıyoruz." dedi. İlknur Balcı ise "Devlete hakkımızı helal etmiyoruz. Gelsinler bir gün, bir saat bizim işimizi yapsınlar." diye konuştu. Bir diğer üretici ise yetkililerin kendilerini anlamadığını belirterek, "Onlar temiz, klimalı yerlerde oturuyor; biz çamurun içinde mahvoluyoruz. Gelip baksınlar halimize" ifadelerini kullandı. Zeki Altunkaya isimli üretici ise üretimdeki yığılmaya dikkat çekerek, fabrikaların kapasiteyi aştığını ve ÇAYKUR'un kontenjan uygulamasına geçtiğini belirtti. Altunkaya, özel sektörün de çayı düzenli almadığını ifade ederek, vatandaşın çayı elde kaldığını söyledi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.