Hatay Valiliği, Antakya Gastronomi Çarşısı'nda 10 yeni yöresel lezzete coğrafi işaret tescil belgesi verildiğini duyurdu. Vali Mustafa Masatlı, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Öntürk ve protokol üyelerinin katıldığı etkinlikte, yöresel lezzetlerin tanıtımı yapıldı.
Hatay'da coğrafi işaretli ürün sayısı, yapılan çalışmalarla 50'ye yükseldi. Aşur yemeği, bakla ezmesi, peynirli irmik helvası, taş kadayıf, tuzlu yoğurt çorbası, yaprak sarması, ekşi aşı, bahtenis dolması, fellah köftesi ve pirzolalı yaprak sarma coğrafi işaret tescil belgesi alan yeni lezzetler arasında yer alıyor.
Vali Masatlı, 6 Şubat depremlerinin derin yaralar açtığını ancak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde başlatılan çalışmaların devam ettiğini belirtti. Şehirde 600'den fazla yemek çeşidi bulunduğunu ve 5 Şubat 2023 itibarıyla sadece 25 ürünün coğrafi işaretli olduğunu, bu sayının deprem sonrası çalışmalarla iki katına çıkarıldığını vurguladı. Masatlı, 80 adet coğrafi işaret çalışmasının daha devam ettiğini ve önümüzdeki yıl başına kadar yaklaşık 130 ürünün coğrafi işaret almış olacağını söyledi. Coğrafi işareti milli bir mesele olarak gördüklerini belirten Vali Masatlı, kültür, turizm ve kültürel varlıkların tekrar ortaya çıkarılması için çalışmaların sürdüğünü ifade etti.
