Ayder Yaylası, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından 2022 yılında coğrafi işaretle tescillendi ve bu durum, balın daha fazla ilgi görmesini sağladı. Hasat sonrası yapılan analizler sonucunda, balın satışına başlanacak.
Ayder Kaplıca ve Aşağı Şimşirli Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Recep Yaşar, bu yıl 100'e yakın arıcının yaklaşık 1000 kovanla bal ürettiğini belirtti. Geçen yıl 2 ton bal üretildiğini hatırlatan Yaşar, bu yıl üretimin 5 tona çıkmasını beklediklerini söyledi.
Ayrıca, Ayder balı rekoltesini artırmak için "Bal Orman Yolu Projesi"ni hayata geçirdiklerini ifade eden Yaşar, bölgede zengin bir bitki örtüsünün bulunduğunu vurguladı. Bu projeyle birlikte bal üretiminin daha da artacağı öngörülüyor.
Hacettepe Üniversitesi ve Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi ile işbirliği içinde olduklarını dile getiren Yaşar, coğrafi işaretin getirdiği güvenin de satışları artırdığını belirtti.
65 yaşındaki arıcı Ömer Vatandaş, kara kovan balı ürettiğini ifade ederek, "Tamamen doğal bir bal. Kovanın içine mum koyulmaz. Bu sene kara kovan balı iyi" dedi.
Ayder balı, hem kalitesi hem de doğallığıyla ziyaretçilerin ilgisini çekmeye devam ediyor.