Karadeniz bölgesinde yüksek kesimlerde yetişen ve şifa kaynağı olarak bilinen Kaldirik Otu, Giresun'da toplanmaya başladı. Yörede, yıl boyunca tüketilmek üzere turşusu kuruluyor ve çeşitli yemeklerde kullanılıyor.
Bahar aylarında toplanan Kaldirik Otu, Giresun'un yüksek kesimlerinde, fındık bahçeleri ve yol kenarlarında doğal olarak yetişiyor. Lila renkli çiçekleriyle dikkat çeken bitki, boğaz, bademcik iltihabı ve sigara içenler için balgam söktürücü özelliğiyle tanınıyor. Giresun halkı arasında baharın gelişiyle özdeşleşen Kaldirik Otu, hem taze olarak hem de turşu olarak tüketiliyor.
Giresunlu Ayşe Karaçam, Kaldirik Otunu yıllardır topladığını ve tükettiğini belirterek, sağlıklı yaşam ve diyet yapanlar tarafından da tercih edildiğini söyledi. Sevim Koçoğlu Bıçakçı ise Kaldirik Otunun yapraklarından ayrılıp, saplarının temizlendikten sonra haşlanarak çeşitli yemeklerde kullanıldığını, yumurtalı kızartmasının en çok tercih edilen hali olduğunu belirtti. Durmuş Karakaya ise Kaldirik Otunun bağırsaklar, mide ve şeker hastalığına iyi geldiğini, idrar yollarını temizlediğini ve Giresun'un uzun ömürlü insanlarının bu şifalı bitkilerden beslenmesinden kaynaklandığını ifade etti.
