Gıda Mühendisi Toprak: Dondurma kaşıkları çapraz bulaşmaya neden olabilir

Gıda Mühendisi Toprak: Dondurma kaşıkları çapraz bulaşmaya neden olabilir

Gıda Mühendisi Uğur Toprak, dondurmanın besin değerine dikkat çekerken, esnafı hijyen konusunda uyardı ve dondurma kaşıklarının çapraz bulaşmaya neden olabileceğini belirtti.

Gıda Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Toprak, dondurmanın besin değeri yüksek bir tatlı olduğunu vurgulayarak, içerdiği vitamin ve mineraller hakkında bilgi verdi. Toprak, dondurmanın protein, karbonhidrat, yağ, A, B, D ve E vitaminlerinin yanı sıra kalsiyum, fosfor, magnezyum, sodyum, potasyum, demir ve çinko gibi mineraller açısından zengin olduğunu belirtti. Ayrıca dondurmanın yıl boyunca tüketilmesi gereken besleyici bir ürün olduğunu ifade ederek, kakao, meyve, salep ve çeşitli aroma vericilerle zenginleştirilebilen bir süt ürünü olduğunu söyledi.

Toprak, dondurma satışı yapan esnafı hijyen konusunda uyararak, pastörize süt kullanımı, soğuk zincir ve dondurmanın çözülüp tekrar donmaması konularında dikkatli olunması gerektiğini vurguladı. Aksi takdirde, ciddi gıda zehirlenmeleri ve hatta ölümle sonuçlanabilecek durumlar yaşanabileceğini belirtti. Seyyar satıcıların dondurmalarına, külahların kapalı ortamda muhafaza edilmesine ve dondurma kaşıklarının suda bekletilmemesi gerektiğine dikkat çekti. Toprak, hava sıcaklığı nedeniyle kaşık suyunun sık sık değiştirilmesinin önemini vurgulayarak, oluşabilecek mikroorganizmaların suya geçerek çapraz bulaşmaya neden olabileceği konusunda uyardı.

Ambalajlı ürünlerde ambalajın deforme olup olmadığının kontrol edilmesi ve kristalleşmiş buz içeren dondurmalardan uzak durulması gerektiğini söyleyen Toprak, bu durumun dondurmanın çözülüp tekrar donduğunu gösterdiğini belirtti. Dondurmanın her mevsim tüketilebilecek bir ürün olduğunu ifade eden Toprak, dondurma yedikten sonra bir bardak su içilmesini tavsiye etti. Dondurmacı esnafından Yıldız Yiğit (23) ve Azra Mağralı (22) ise hijyen kurallarına dikkat ettiklerini, organik ve doğal ürünler kullandıklarını ve müşteri memnuniyetine önem verdiklerini belirttiler. Kaşıkların, kaşık kabının ve dondurma tezgahının sürekli temizlendiğini vurguladılar.

493561-2.jpg

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.