Gaziantep'in Yavuzeli ilçesinde çiftçi Halil Kaya, yaklaşık bir dönüm serasında topraksız tarım yöntemiyle verimli marul üretimi gerçekleştiriyor. Kaya, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü'nün seracılığı yaygınlaştırma projesi kapsamında kurduğu serada, topraklı tarıma göre daha hızlı ürün elde ediyor. geleneksel yöntemle 70 günde yetişen marulu, topraksız sulu tarımla 30 günde üretebiliyor.
Yavuzeli'nde ailesiyle uzun yıllardır çiftçilik yapan Kaya, seracılığa geçiş yaparak üretimde yeni bir döneme başladı. İlk olarak salatalık üretimi yaptığı bahçesinin yanına, Yavuzeli Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü'nün destekleriyle bir sera alanı oluşturdu. Daha sonra sera kurulumunu ve iç tesisatını tamamlayarak yaklaşık bir dönüm kapalı alanda salatalık ve marul yetiştirmeye başladı. Verimi artırmak ve ürün elde etme süresini kısaltmak için topraksız sulu tarım modelini araştırdı.
Araştırmaları ve aldığı eğitimler sonucunda serasının bir bölümünde topraksız sulu tarım yöntemiyle kıvırcık marul üretmeye başlayan Kaya, ilk denemesinde başarılı oldu. Önümüzdeki günlerde ilk ürününü hasat etmeye hazırlanan Kaya, topraksız tarımla farklı ürünler yetiştirmek için araştırmalarına devam ediyor. Bu girişimci ruhuyla ilçedeki diğer çiftçilere de örnek olan Kaya, üretim alanını genişletmeyi hedefliyor. Kaya, "İnsanlar dara düştüğü zaman çareler arar ve biz de çiftçiler olarak tarımda pek kazanamadığımız, ürünlerimiz çok para etmediği, girdi ve çıktılarımızı karşılayamadığımız için alternatif uygulamalar arayışına girdik. Aklıma topraksız tarım geldi. Sosyal medya üzerinden araştırma yaptım. Ailecek adeta staj gördük. Şanlıurfa'da bire bir uygulamalı eğitim aldım. Daha sonra seramı kurdum. Tarif ve danışmalarla topraksız tarım serasını kurdum" dedi. Yavuzeli İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ali Kurt ise, ilçede seracılığı geliştirmek için yaklaşık 17 sera kurduklarını ve çiftçilerin bu konuda istekli olduklarını belirtti.
![]()