Gaziantep Özel Anka Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Özge Başkülekçi, yaklaşan Kurban Bayramı'nda vatandaşları dengeli beslenme konusunda uyardı. Kırmızı etin iyi bir protein ve demir kaynağı olduğunu belirten Başkülekçi, aşırı ve yanlış pişirme yöntemlerinin sağlık sorunlarına yol açabileceği konusunda dikkatli olunması gerektiğini söyledi.
Başkülekçi, taze kesilen etin sindiriminin zor olduğunu vurgulayarak, etin 12-24 saat dinlendirildikten sonra tüketilmesinin sindirim sistemi üzerindeki olumsuz etkileri azaltacağını ifade etti. Izgara, haşlama veya fırında pişirme gibi sağlıklı yöntemlerin tercih edilmesi gerektiğini belirten uzman, kavurma gibi ağır pişirme yöntemlerinden kaçınılmasını önerdi. Ayrıca, bayram sofralarında sadece ete odaklanılmaması, sebze yemekleri, salatalar, zeytinyağlılar ve yoğurt gibi probiyotik içeren besinlerle öğünlerin dengelenmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.
Şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar, meyve bazlı tatlılar veya küçük porsiyonlar tercih edilmesini öneren Başkülekçi, tatlı tüketiminin sınırlandırılmasının kan şekeri dengesini korumak ve aşırı kalori alımını önlemek için önemli olduğunu belirtti. Başkülekçi ayrıca, et ağırlıklı beslenmenin vücudun su ihtiyacını artırdığına dikkat çekerek, günde en az 2-2,5 litre su içilmesi gerektiğini ve bayram ziyaretleri sonrası hafif yürüyüşlerin sindirime yardımcı olacağını ve alınan kalorilerin dengelenmesine katkı sağlayacağını ifade etti.
